DİŞ ETİ TEDAVİSİ VE ANTİBİYOTİKLER

Yazar Güngör KaragözlüPeriodontolog • 26 Mart 2017 • Yorumlar:

Diş eti hastalıkları temel olarak iki ana gurupta değerlendirilir :

Gingivitisler ve Periodontitisler.

Her iki durumda da dişlerin sert dokuları üstünde ve yumuşak dokular arasında , diş diş eti aralıklarında oluşan mikrobiyal dental plak tabakası hastalıkların oluşmasında başlıca etkendir. Bu nedenle  diş eti hastalıklarının başarılı bir şekilde tedavisi, etkili bir şekilde yapılan plak kontrolünün yanısıra mekanik kök yüzeyi debridmanı ve cerrahi yöntemlerle yapılmaktadır. Buna rağmen, bazı vakalarda dokulardaki harabiyet devam etmekte,mikrobiyal film oluşumu tekrar  birikme özelliği göstermektedir. Böyle durumlarda tedaviye katkı sağlamak amacıyla sistemik veya lokal antibiyotik  uygulamaları kullanılabilir. Ancak , antibiyotiklerle  tek başına  tam bir  iyileşme sağlanması söz konusu değildir. Ayrıca, kişisel deneyimlere dayanarak,yada eşin dostun tavsiyelerine uyularak kullanılan antibiyotiklerle boşu boşuna kendinizi oyalamış olmanızın yanısıra ,hastalığınızın ilerlemesine  ,fırsatçı organizmalarla süper enfeksiyonlar , ve mantar enfeksiyonları ortaya çıkmasına  fırsat tanımış olursunuz.
                                 

Sistemik antimikrobiyal tedavi , sadece birkaç özel klinik  durumda kullanılır:             

1- Agresif Periodontitis

2- Nekrotizan Ülseratif  Gingivitis ve Periodontitis                                                                   

3- Akut Periodontal Apseler                                                                                                    . 

4- Konvansiyonel ( geleneksel) mekanik tedaviye ek bir katkı sağlamak amacıyla.           . 

5- Romatizma ateşi olanlar, kalp kapağı onarımı geçirenler hastalarda bakteriyemiye karşı profilaktik olarak.Bu gibi hastalarda , kanda bakteriyemi  oluşması ve bunun şiddeti,tedavi süresine ,hastalığın şiddetine, dişlerdeki oynamalarla ilişkilidir. Kanda dolaşan bakteriler zarar görmüş kalp kapakçıklarına yerleşerek Akut Bakteriyel Endokardit  e neden olabilirler.                                                                                                       . 

6- Tekrarlayıcı (Refractory) İnatçı Periodontitis vakalarında tedavi etkinliğini artırmak amacıyla cerrahi tedaviyle beraber kullanılabilirler.                                                                                   .         

ANTİBİYOTİK KULLANIMINDA PRENSİPLER NELERDİR  ?                                                  .     

Bakterilerin direnç oluşumunu engellemek amacıyla düşük doz ve kısa süreli kullanımdan kaçınılmalıdır. Hiçbir şekilde yasal yetkisi olmayan kimselerin sözüne itibar edilmemelidir. Doktor reçetesi olmadan , bu konuda uzman bir doktorun önermediği her hangi bir antibiyotik kullanımından kaçınılmalıdır. Antibiyotiklerin hiçbir şekilde kötü yapılan bir mekanik tedaviyi düzeltemeyeceği , tek başına doktorun mekanik tedavisi olmadan hastalığı tedavi edemeyeceği unutulmamalıdır. İlaçlar barsakta emilecek, karaciğerde değişikliğe uğrayacak ,kan dolaşımıyla dişetindeki iltihaplı dokuları etkileyecek ve dişeti altında diş taşları , gram - , Anaerop tüm bakterileri mekanik olarak çıkarılmadan ortadan kaldıracak, bu makul bir tedavi biçimi olamaz. Elinize batan bir dikeni nasıl ilaçla çıkaramazsanız, dişetinizin altında biriken tortuları, bakterileri mekanik olarak süpürmeden yok edemezsiniz.

Sözün özü: Alırım şu antibiyotiği, kurtulurum bu illetten diye bir şey yoktur. Yapılacak şey, bir PERİODONTİST e muayene olup, hastalığınızıteşhis ettirmek , sonrasında da doktorunuzun size önerdiği tedavi protokolünü birebir uygulamak olmalıdır.

Geçmiş olsun . Sağlıklı günler dilerim.                          .

Uz.Diş.Dr. GÜNGÖR KARAGÖZLÜ DİŞ ETİ HASTALIKLARI ve CERRAHİSİ UZMANI           .

Bu makale hastalarımızı bilgilendirmek ve aydınlatmak amacıyla yazılmıştır. Hiç bir zaman bir doktorun yapacağı tedaviler yerine geçmez. Lütfen yasal yetkisi olmayan kişilerin tavsiyelerinden , yapacakları tedaviden sakınınız.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Güngör Karagözlü Periodontoloji, Diş Hekimi Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)