Diş İmplantı

Yazar Ferzan KemaliDiş Hekimi • 15 Mart 2019 • Yorumlar:

Diş implantı, eksik olan dişlerin görevini yerine getirmek ve diş estetiğini sağlamak amacıyla hastaların çene kemiğine yerleştirilen yapay diş köküne denir. Diş implantlari genelde Titanyum’dan yapılır. İmplant tedavisi tek diş, birkaç diş ve ya total dişsizlik vakalarında başvurulan bir tedavi yöntemidir.

Çene kemiğine yerleştirilen implantlar sayesinde hastalar, kendi dişlerini kullanıyormuş gibi günlük hayatlarına rahat bir şekilde devam edebilirler.

Diş implantları genellikle tek diş eksikliğin de kullanıldığı gibi diş köprü ayağı olarak da görev yaparlar. Diş implantlarında doku dostu malzemeler kullanılır. İmplantlar çene kemiğinde ömür boyu kalabilirler. Diş hekimleri diş implantlarını 30 yılı aşkın bir süredir kullanmaktadırlar. Bu süre zarfında İmplantoji’de büyük gelişmeler yaşanmıştır. Diş hekimliğinde, İmplantoloji’nin ilk 15 - 20 yılındaki kaos, yerini özellikle son 10 yılda düzenli, herkesin kabul ettiği belirli kurallara bırakmıştır.

 

İmplant özelliklerini sıralarsak:

  • Mevcut sağlam dişler stabil kalır. Dişsiz bölgeye komşu dişlerde hiçbir diş kesim işlemi yapılmamasıdır.
  • İmplant destekli yapılan total, parsiyel protezler(damak) veya sabit protezlerde tutuculuk maksimumdur.
  • Çekilmiş dişlerin olduğu kemik bölgelerinde zamanla madde kaybı olur ve kemikler gittikçe incelir. Buna bağlı yüz profilinde bir takım değişiklikler olur. İmplantların yerleştirilmesi ile bu kemik kaybı engellenir.
  • Çiğneme fonksiyonu düzeldiği için daha dengeli ve iyi beslenme sağlanır. Böylece eksik sindirime bağlı olarak oluşmuş mide problemleri giderilir.
  • Doğal görünüm ve estetiğin sağlanması ile kişinin kendine güveni artar.
  • Hastanın konuşması ve fonasyonu düzelir.

İmplant Operasyonu Ve Protezin Tamamlanması Ne Kadar Sürer?

İmplant operasyonu için belirlenen süre hastanın durumuna bağlı olarak değişmektedir. Bu süre genel olarak yarım saat ile birkaç saat arasında değişir. Ameliyat sonrası implant ile çene kemiğinin birleşmesi için yaklaşık olarak 2 ila 6 ay arasında beklenir. Bu bekleme süresinde genelde hasta ağrı duymaz.

İmplantın kemiğe birleşme sürecinde, gerek görülürse geçici protez kullanılır. Daha sonraki süreçte implant üstü protezler takılır. Bazı durumlarda geçici proteze gerek kalmadan direk implant üstü protez takılır.

İmplant’ın mucidi olarak bilinen Prof.Dr. Brånemark dahil tüm ileri gelen İmplantologlar, implant işleminden sonra en az 2 - 6 ay sonra diş protezinin yapılmasını ideal zaman olarak belirlemişlerdir.  Fakat bazı durumlarda bu süre 10 ila 12 aya kadar uzayabilmektedir.

Günümüzde bazı protez türleri hastanın kemik durumuna ve implant çeşidine göre implant cerrahisinden sonra hemen yüklenebiliniyor. Bunlara en iyi örnek “All-on-4” sistemidir.

Anestezi Gerekli midir?

İmplant operasyonu hasta veya hekimin tercihine göre lokal ya da genel anestezi uygulanarak yapılır.

Yapılan işlem sonrasında hissedilen ağrı, diş çekiminden sonra yaşanan ağrı ile aynıdır ve agri kesici ilaç kullanarak azalır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)