Ağız ve Diş Hastalıkları Tedavisinde Lazer

Yazar Ferzan KemaliDiş Hekimi • 11 Ocak 2018 • Yorumlar:

LAZER teknolojisi, Tıp uygulamalarında 60’lı yıllardan beri kullanılmaktadır. Diş hekimliğinde de diş beyazlatmanın yanı sıra hem dişeti hem de diş ve kemik operasyonlarında kullanılmaktadır.

Uzun yıllardır hastalarımızdan duyduğumuz en büyük şikayetler iğne korkusu, uyuşukluğun verdiği rahatsız edici his, cihazlarımızın yarattığı ses ve titreşim olmuştur. Lazer ile yapılan işlemlerde dokuya bir temas olmadığı için ağrı oluşumu klasik yöntemlere göre çok daha azdır ve çoğu zaman anesteziye gerek kalmamaktadır. Aynı zamanda çalışma prensibi olarak son derece sessizdir.

Tüm hastalarda yaşanılan bu konforun yanında gebelik dönemi, anestezi alerjisi, kanama problemi, diş hekimi korkusu gibi özel durumu bulunan hastalarda Lazer çok büyük kolaylıklar sağlamaktadır.Ağızdaki her doku farklı su yoğunluğuna sahiptir. Ağız içinde lazer enerjisiyle çalışıldığında, lazer her dokunun su yoğunluğuna göre belirlenmiş özel ayarlar ve uçlarla; işlem yapılacak dokuya odaklanır ve oradaki su moleküllerini genleştirip buharlaştırarak her dokuda işlem yapılmasına olanak verir.

 

Tüm sistem bu prensip üstüne kurulu olduğu için,bir dokuda çalışırken farklı bir dokuya zarar verilmesi riski yoktur ve lazer enerjisinin vücutta depo edilmesi mümkün değildir.

 

Son jenerasyon lazerlerin en büyük avantajı sadece yumuşak dokuda (dişeti,dil,yanak) değil sert dokuda da (diş minesi,dentin,sement,kemik) işlem yapılabilmesidir.

 

Ağız içinde lazerle yapılan işlemler:

 

Yumuşak dokuda:

 

Gingivektomi-gingivoplasti: Estetik gülüş dizaynında, tüm estetik çalışmalarda, ortodonti sonrasında, hem sağlıklı hem estetik olarak dişetinin hazırlanmasıdır. İşlem Lazer ile yapıldığında, tek seansta çoğu zaman anestezisiz, kanama olmadan işlem bitirilir ve herhangi bir iyileşme süresi beklemeye gerek kalmadan diğer tedavilere geçilebilir.

 

Küretaj: Diş taşlarının dişeti altında meydana getirdiği iltihabın Lazer enerjisiyle temizlenmesidir. Çoğu zaman anestezisiz uygulanır ve dokudaki harabiyet çok daha hızlı iyileşir.

 

Depigmentasyon(Dişeti renkleşmelerinin tedaivisi): Dişeti üstünde çeşitli etkenler veya genetik sebeplerle oluşan, pigment yoğunlaşmasına bağlı renklenmeler, Lazer ile çoğu zaman anestezisiz olarak peeling yapılır gibi soyulur. Hasta rutin yaşamında hiçbir değişikliğe gerek kalmadan, pembe dişetlerine kavuşur.

 

Frenektomi: Dudak-dil, ön bölgede dudak - dişeti, yanak - dişeti arasında bulunan bağların tutulumundan dolayı uzun vadede çeşitli geri dönüşümsüz sorunlar olabilir. Anesteziye gerek kalmadan kısa bir müdahale ile bu deformasyon düzeltilir.

 

Yumuşak doku lezyonlarının çıkartılması: Ağız içinde normalin haricindeki tüm oluşumlar anestezisiz ve dikişe gerek kalmadan Lazer ile çıkarılmaktadır.

 

Aft-uçuk tedavileri: Lazerle yapılan müdahale sonrası aft ve uçuklar iyileşme tek seansta 7 gün sonraki aşamaya ulaşmış olur.



 

Sert dokuda:

 

Çürük temizlenmesi: Diş minesi, dentin veya sement üzerinde oluşan tüm çürükler çoğu zaman anesteziye gerek kalmadan temizlenir.

 

Cerrahi işlemler: Kemik dokusunda uygulanan tüm cerrahi işlemler (implant, gömük 20 yaş operasyonları, kemik düzeltmeleri vs.) Lazer ile çok daha travmasız bir biçimde yapılabilmektedir ve iyileşme süreci çok daha iyi olmaktadır.

 

Kanal tedavisi: Tedavi sırasında kök kanallarının lazer ile sterilizasyon sağlandığında tedavi başarısının arttığı gözlemlenmiştir.

 

Hassasiyet tedavisi: Dişeti çekilmesine bağlı olarak oluşan soğuk hassasiyeti, Lazer enerjisinin dentin kanallarını tıkaması sonucu tek seansta çözülmektedir.


Lazer ile biostimulasyon: Hangi dokuya verilirse verilsin lazer enerjisiyle hücre bölünmesi hızlanmakta ve iyileşme süreci yarı yarıya kısaltılmaktadır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)