Lazer Diş Tedavisi

Yazar Ferzan KemaliDiş Hekimi • 15 Mart 2019 • Yorumlar:

1960’lı yıllardan itibaren tıp alanında kullanılan lazer teknolojisi , diş hekimliğinde diş beyazlatma, diş eti, kemik ve diş operasyonlarında kullanılıyor.

 

Lazer kullanılarak uygulanan tedavilerin bazıları

Gingivektomi- Ginvoplasti:

Gingivektomi , cep derinliğinin azaltılması veya cebin uzaklaştırılması amacıyla diş eti dokusunun cerrahi yöntemlerle kesilerek uzaklaştırılması işlemidir.Bu işlem uygulanırken fizyolojik formunu kaybeden diş eti yeniden şekillendirilir,buna Gingivoplasti denir.

Gingivektomi tedavisinin lazer ile uygulanması sonucunda kanama oluşmazken, iyileşme süreci çabuk gelişir. Lazer ile yapılan uygulamalar sonucunda protetik işlemlere hızlıca geçilebilir.

Güldüğünde diş etleri normalden fazla gözüken, ‘Gummy-smile’ dediğimiz gülüşlerde uygulanan bir yöntemdir. Gülüşü bozan diş etindeki fazlalık küçük bir operasyon ile alınır.

Hastaya yapılacak lokal bir anestezi ile hasta hiç bir şey hissetmeyecektir. Çok küçük bir cerrahi işlem olan gingivoplasti, kısa zamanda gülümsemeyi tamamen değiştirecek kadar önemlidir.

Estetik problemin dişleri de kapsadığı durumlarda diş eti operasyonundan sonra lamine veneerler de uygulanarak tam bir gülüş tasarımı gerçekleştirilmiş olur.

Küretaj:

Küretaj , diş eti içerisinde ki sağlıksız dokunun derinlemesine temizlenerek alınması demektir. Lazer ile yapılan derin diş eti temizliğinde iyileşme süreci daha hızlı olmaktadır.

Diş eti renklenmelerinin giderilmesi:

Normal yöntemlerde diş eti renklenmelerinin  giderilmesi bisturi ile yapılırken, bu işlem lazer uygulamalarıyla da yapılabilir. Lazer uygulamasıyla yapılan diş eti renklenmelerinin giderilme işlemi daha kolay uygulanabilir bir yöntem olup, bu uygulama sayesinde hastalar konforlu bir şekilde normal hayatlarına devam etme imkanı bulurlar.

Lazer ile Aft - Uçuk Tedavisi :

Aft ve uçukların belirli bir tedavisi bulunmamaktadır. Aft ve uçukların üzerine sürülen merhemler ile yaraların ağrıları hafifletilir.  Lazer tedavisiyle aft ve uçukların iyileşme süreci hızlanırken, ağrılar hafifler. Lazer tedavisi ile aft ve uçukların tekrardan çıkma oranı azalmaktadır.

Lazer ile diş beyazlatma :

Lazer ile yapılan diş beyazlatma operasyonlarında etkili sonuçlar alınmaktadır.

Lazer ile hassasiyet tedavisi :

Bir çok sebebe bağlı olarak gelişen diş hassasiyetlerine uygulanan lazer tedavisi ile hassasiyete neden olan dentin kanalları kapatılır.

Lazer ile Biostimülasyon :

Düşük dozlarda verilen lazer enerjisi her türlü tedaviden sonra hissedilen ağrıyı hafifletmekte, hücrelerin iyileşme süresini hızlandırmaktadır.

Çürük diş temizlenmesi :

Diş minesi, dentin veya sement üzerinde oluşan tüm diş çürükleri çoğu zaman anesteziye gerek kalmadan temizlenir. Lazer ile uygulanan bu yöntemle hastaya tedavi uygulanır.

Diş etrafındaki kemikte uygulanan cerrahi işlemler :

Lazer tedavisi kemik dokusunda uygulanan tüm cerrahi işlemlerde uygulanmaktadır. Diş implantı, gömük 20 yaş diş operasyonları, kemik düzeltmeleri, açık ve kapalı teknik ile kuron boyu uzatma v.b. işlemler  lazer tedavisinin uygulandığı cerrahi uygulamalardır.

Kanal Tedavisi :

Kanal tedavisi de lazer uygulanan tedavilerden birisidir. Diş kök kanal tedavisinde lazer kullanımıyla kanal içi sterilizasyon sağlandığından dolayı tedavilerin başarısı artmaktadır.

Diş Hassasiyet Tedavisi ( Hipersensitivite ) :

Diş eti çekilmesi sonucunda yaşanan soğuk hassasiyeti , lazer tedavisi ile dentin kanallarının tıkanmasıyla çözülmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)