Diş Klinikleri Covid-19 Bulaşma Riskini Azaltmak İçin Ne Yapar?

Yazar Göze ArukaslanDiş Hekimi • 7 Mayıs 2021 • Yorumlar:

Koronavirüs salgınının yaşamın her alanı etkiledi.Okullar kapatıldı, işyerleri kapatıldı ve işletmeler güvenlik protokollerini uygulamak zorunda kaldı. Tüm bu değişiklikler arasında en büyük etki sağlık sektöründe oldu.

Sağlık kurumları, hastalık bulaşma riskinin en yüksek olduğu yer olduğundan, hem hastaları hem de sağlık personelini korumak için gerekli tüm güvenlik tedbirlerini uygulamak zorundadır.  

COVID-19, SARS-CoV-2 virüsünün neden olduğu bir hastalıktır.  Virüs, hasta bir kişinin solunum damlacıkları yoluyla bir kişiden diğerine yayılabilir. Enfekte bir kişi öksürdüğünde, hapşırdığında ve hatta konuştuğunda, damlacıklar havada asılı kalabilir ve hastayla doğrudan temasa geçen veya 2 metre yakınında bulunan herkese bulaşabilir. 

Tahmin edebileceğiniz gibi, bir hastanın açık ağzında çalışan diş klinikleri gibi ortamlarda COVID-19 bulaşma riski önemli ölçüde artar.  Dişhekimleri kan yoluyla bulaşan hastalıkların bulaşmasını kontrol etmede çok bilgili olsalar da hava yoluyla bulaşan hastalıkları kontrol etmek bir şekilde keşfedilmemiş bir alandır.  Bu nedenle, bu salgının yayılmasını sınırlamak için yeni önlemler uygulamaya başlandı.

 

  1. Randevulardan Önce Hastaların Taranması

Diş kliniklerinin yaptığı ilk şey, randevu ayarlamadan önce hastaların aranmasıdır. Telefon görüşmesi sırasında hastalara sağlık durumları, yakın zamanda soğuk algınlığı veya grip benzeri enfeksiyon belirtileri gösterip göstermedikleri ve yakın zamanda yurt dışına seyahat edip etmedikleri sorulur.  Kliniğe girdiklerinde uymaları gereken sosyal mesafe, maske takma gerekliliği ve hijyen protokolleri hakkında bilgilendirilirler.

  1. Hastayı Kliniğe Girmeye Hazırlama

Hasta geldiğinde, kliniğe girmeden önce galoş giymeleri istenir. Eller için dezenfektan verilir ve ateş ölçümü yapılır.  

  1. Hijyen ve Dezenfeksiyon Önlemleri

COVID-19 semptomları gösteren hastalardan randevularını yeniden planlamaları istenir, ancak diş hekimleri bazı SARS-CoV-2 taşıyıcılarının tamamen asemptomatik olabileceğini bildiğinden hijyeni sağlamak için katı önlemler uygularlar.  Bu önlemler arasında güçlendirilmiş el hijyeni, düzenli yüzey ve ekipman dezenfeksiyonu ve kişisel koruyucu ekipman giyilmesi yer alır.

  1. Oral Aerosolleri ve Damlacıkları Azaltmak

Diş hekimliği ortamlarında bulaşma riskini daha da kötüleştiren şey, düzenli aerosol kullanımının bu partiküllerin uzun süre havada asılı kalmalarına neden olmasıdır.  Aerosol ve damlacıkları azaltmak için diş klinikleri, daha büyük çaplı bir tükürük emici kullanır, havayı düzenli olarak tahliye etmeye çalışır ve kontaminasyonu en aza indirmek veya önlemek için lastik örtüler kullanır.

  1. Uygun Havalandırma

Herhangi bir damlacık havada saatlerce asılı kalabileceğinden, uygun havalandırma uygulamak en büyük gerekliliktir. Tüm hava yoluyla bulaşan hastalıkların bulaşmasını doğru bir şekilde kontrol etmek için, diş klinikleri HEPA teknolojisine sahip hava temizleyicileri kullanır, güçlü fanlar kurar, her hastadan sonra UV ışığı kullanarak ekipmanı dezenfekte eder ve antiviral dezenfektan spreyler kullanır.  Mümkünse, negatif basınçlı odaları da kullanabilirler.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)