Diş Protezi Nedir? Türleri Nelerdir?

Yazar Kübra Nur Tuna AlkanDiş Hekimi • 3 Aralık 2019 • Yorumlar:

Diş protezleri, dolgu ile restore edilemeyecek kadar fazla doku kaybı olan dişlerde ve diş eksiği olan bölgelerin restore edilmesinde kullanılır.

Hastaların genel sağlık durumları ve ağızda mevcut bulunan dişlerin değerlendirilmesine bağlı olarak hareketli ya da sabit olarak iki çeşit protez tedavisi uygulanabilir.

Sabit protezler klinik ortamda dişler üzerinde sabitlenir. Hareketli protezler ise hastanın kendisi tarafından takılıp çıkarılabilir protezlerdir. Her iki çeşit protezin de yapıldıktan sonra çok iyi temizlenmesi ve düzenli hekim kontrolünde olması gerekir.

 

Diş Protezleri Nasıl Yapılır?

Sabit Protezler;

Restore edilemeyecek kadar harabiyet oluşan dişlerde gerekli olan protezlerdir. Bu dişlerin öncelikle gerekli olan tedavisi yapılır. Tedavisi yapılan diş kesilip küçültülür. Daha sonra ölçü alma işlemine geçilir. Ölçü alındıktan sonra aynı gün içerisinde hastaya geçici protezi takılır. Birkaç provadan sonra daimi protezi yapıştırılır.

Her zaman tedavi gerektirecek bir dişe protez yapılmaz. Bazen de hasta isteği doğrultusunda estetik amaçlı protezler yapılabilir. Bunun için hastanın sağlıklı dişini kesip küçültmek zorunda kalırız. 

Hareketli Protezler;

Hastanın destek alınacak dişi kalmadığında veya hiç dişi olmayan hastalar da gerekli olan protezlerdir. Bnu protezi hasta kendisi takıp çıkartabilir. Ağızda kalan diş veya dişler var ise bunların sağlıklı olup olmadığı değerlendirilir. Kalan dişlerin durumuna göre bir planlama yapılır. Bu durum her hasta için farklıdır. 

Ağızdaki tüm dişlerin tedavisi yapıldıktan sonra protezin yapılacağı çeneden ölçü alınır. Birkaç provadan sonra hastaya protez teslim edilir.

Hasta daha önce hareketli protez kullanmadıysa ilk başta uyum sağlayamayabilir. 

Hiç dişi olmayan hastalar da ise hastanın dişsiz bölgede ki kemik miktarı bizim için önemlidir. Ne kadar çok kemik varsa tutuculuk o kadar iyi olur. 

Dişsiz hastalarda ölçü aşamasında en önemli olan tüm yanak, dudak ve dil hareketlerinin ölçüye yansımasıdır. Çünkü ölçüye uyumlu yani hastaya uyumlu bir protez ancak bu şekilde yapılabilir. Bu aşamadan sonra yaklaşık 3-4 prova sonrasında protez hastaya teslim edilir.

Sabit Protez Materyalleri Nelerdir?

Hekimin bilgisi ve hastanın isteği doğrultusunda materyal seçimi yapılır.  

  • Tam porselen/Tam seramik

  • Metal destekli porselen 

  • Tam metal 

  • Zirkonyum

En estetik ve biyouyumlu olan materyal zirkonyumdur. En dayanıklı olan genellikle arka bölgede ki dişlerde tercih edilen ise metal destekli porselendir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)