Diş Sağlığını Koruma ve Diş Beyazlatma

Yazar Gün Günday • 13 Haziran 2023 • Yorumlar:

Çocuk Diş Hekimliği, 0-15 yaş bireylerin ağız ve diş sağlığı ile ilgilenen; koruyucu, önleyici ve tedavi edici tüm yöntemleri uygulayan diş hekimliği dalıdır.

Daimi dişlerin sağlıklı gelişimi için süt dişlerinin sağlığı oldukça önemlidir. Süt dişi nasılsa değişecek diye düşünmek yanlış bir bakış açıdır.

Dünya Sağlık Örgütü (World Health Organisation-WHO) ilk diş hekimi muayenesinin ilk diş çıktıktan sonra, 6 ay-1 yaş arasında yapılması gerektiğini bildirmektedir.

Çocukları uzman hekim kontrolüne götürmek sağlıklı ağız diş ve çene gelişimi için oldukça önemlidir. Çocuk yaşlarda düzenli yapılan diş hekimleri kontrolleri hastada oluşabilecek problemlerin erken teşhis edilmesine ve tedavi edilmesine olanak sağladığı gibi diş hekimi korkusu oluşmaması için de çok önemlidir. 

Çocuk yaşlarda diş fırçalama alışkanlığı kazanmak yetişkinlere göre daha kolaydır. Çocuklarınızı düzenli periodlarla uzman hekimine götürmeyi ihmal etmeyin.

Diş beyazlatma zararlı mıdır ?

Evde karbonat,limon gibi aşındırıcılığı yüksek malzemeler ile diş beyazlatmak oldukça zararlıdır. Ancak beyazlatma ajanları klinik şartlarında,hekim kontrolünde uygulandığı durumlarda oldukça güvenli ve konrollü bir işlemdir.

Beyazlatma işlemi ilk olarak diş taşlarının temizlenmesi ile başlar. Beyazlatma ajanı uygulanmadan önce dişetlerine koruyucu bariyer uygulanır. Beyazlatma ajanı diş yüzeyine uygulandıktan sonra yaklaşık 30 ila 45 dakika arasında dişin var olan tonundan daha açık bir ton elde edilir. Kişiden kişiye ton açılması ve seans sayısı değişmektedir. Anestezi gerektiren ağrılı bir uygulama değildir. Beyazlatma sonrası hasta günlük hayatına devam edebilir. Ancak beyazlığın daha uzun süre kalması için çay, kahve ve sigara gibi renklendirici maddelerin kullanımı kısıtlanmalıdır. Hatta ilk bir hafta kullanılmaması tavsiye edilir.

Sağlıklı bir gülüş için ağız hijyeninizi ve 6 ayda bir uzman hekimini kontrolünüzü ihmal etmeyin.

Diştaşı temizliği zararlı mıdır?

Dişlerimi temizlettim daha çok diştaşı oldu ?

Diştaşı temizletmek diş hekimi tarafından yapılan zararsız bir işlemdir. 6 ayda bir yapılan diştaşı temizliği sizi oluşabilecek dişeti hastalıklarından korumaktadır. 

Ultrasonik aletler ile yapılan diştaşı temizliği mine yüzeyine herhangi bir zarar vermez. Yani diştaşı temizletmek dişinizi çizmez. Tükürük pH,yetersiz ağız hijyeni ile yeniden oluşabilen diştaşları temizlendiği için daha sık oluşmaz. Temizlendikten sonra günde 2 kez diş fırçalayarak ve diş ipi/ağız duşu kullanarak oluşmasının önüne geçilebilir.

6 ayda bir uzman hekiminize muayene olmayı ihnmal etmeyin.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)