DİŞLERDE ARALANMALAR (YER DEĞİŞİKLİKLERİ) ve MİGRASYON TEDAVİSİ

Yazar Güngör KaragözlüPeriodontolog • 19 Mart 2017 • Yorumlar:

Diş eti iltihaplı hastalıklarının (Periodontitis) , yıllar boyu yaptığı tahribatın bir sonucu da dişleri olması gereken konumda muhafaza eden dengelerin bozulmasına bağlı olarak dişlerde yer değişiklikleri ve aralıkların oluşmasıdır. Bu duruma (MİGRASYON) -göç etme, yer değiştirme - adı verilir. Çoğu kez ön dişlerde bir veya birkaç dişte birden görülür. Dişlerde oynamalar da  bu duruma eşlik eder, bazen de  yer değişiklikleri  uzama ve  sarkma  ile birlikte olur .Buna da (DRİFTİNG) denir. Azalan kemik desteği ve kronik iltihabın dokularda yaptığı tahribat sonucu, dişleri çene kemiğine bağlayan bağlarda yıkımlar ve dişlerin hareketinin ortaya çıkmasıdır.
                         

Hastalar  çoğunlukla dişlerinin öne veya doğru ark çizgisi dıışına çıktığından, devrildiğinden , aralıkların oluştuğundan ,estetik bozukluktan , şikayet ederek , dişlerini kaybetme korkusuyla bize gelirler. Üst kesici dişler kaymış (DRİFTİNG) ve  öne doğru eğilmiş bir haldedirler . Bazan da dişlerde ağız içine doğru sarkma tarzında bir uzama ve kök yüzeylerinin açığa çıkması görülür. Bu durum (EKSTRÜZYON) olarak tanımlanır.
                           

Dişlerin normal şekilde konumlarının korunması  3  temel faktör tarafından  sağlanır.

1- Sağlıklı dişetleri ve çevre dokuları (PERIODONSİYUM )                   

2- Dilin ,yanak ve dudak kaslarının basınçları

3-  Dişlere gelen çiğneme basınçları    

Patolojik Migrasyon dişlerin desteklerinin zayıflaması ve dişlere gelen yükün artması sonucu oluşur.                                                                                                                               .                     

TEDAVİSİ     NASILDIR ?                                                                                               .               

Öncelikle sebebin ne olduğu araştırılıp , tedavi ona göre yapılır. Periodontal İltihaplanmalar ( PERİODONTİTİS) uygun cerrahi girişimlerle ortadan kaldırılır ve iyileşme değerlendirilir. Yer değişikliği gösteren diş veya dişlerde, Periodontal Cerrahi nin ardından pekişme ve eski konumuna dönme görülebilir, dişlerdeki oynamalar azalabilir veya ortadan kalkabilir. Benim 40 yılı aşkın Flap Operasyonları yaparak tedavi ettiğim bir hayli çok sayıdaki hastamda , dişlerdeki aralanmaların çoğu zaman ortadan kalktığını , oynamaların azaldığını veya kaybolduğunu gözlemlediğimi burada belirtebilirim.Hastaların estetik sorunları ise , Flap operasyonu sonrası, erken temas noktalarını ortadan kaldırarak ,basınç dengelemesi yaparak ,, dişleri splint dediğimiz yöntemle birbirlerine bağlayarak, ya da estetik blok köprülerle hem dişlerdeki estetik bozuklukları düzelterek  ,hem de birbirlerine bağlayarak uzun yıllar fonksiyon yapar halde koruyarak giderilir . Hekim ve hasta bu konuda alternatif tedavi yöntemlerini tartışıp seçime birlikte karar vermelidirler.

Sağlıklı günler dilerim .

Saygılarımla.                             

Uzman Diş.Dr. GÜNGÖR KARAGÖZLÜ

Dişeti Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Güngör Karagözlü Periodontoloji, Diş Hekimi Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)