Diş Fırçalama ile İlgili Merak Ettikleriniz

Yazar Yusuf Emre MeralDiş Hekimi • 17 Ekim 2019 • Yorumlar:

Uygun diş fırçası ve macun seçimi ve doğru fırçalama tekniği ile plak, renklenme ve diş taşı oluşumlarının önüne geçilebilir ve/veya ertelenebilir.

Fırça seçiminde göz önünde bulundurulması gereken özellik yumuşaklık seviyesidir. Kabul edilebilir en sert seçenek yumuşaktır. İdeal olarak super-yumuşak fırçalar tercih edilmelidir. Ultra-yumuşak fırçalar da yine hassasiyet seviyesine göre tercih edilebilmektedir.

Hassasiyet giderici, diş eti hastalıklarına yönelik, beyazlatıcı etkili ve total etkili (çürüğe, plağa, tartara, plak oluşumuna, diş hassasiyetine ve lekelenmeye etkili gibi) diş macunları kullanıcıların tercihine sunulmuştur.

Temel içeriklerden biri olan florür sanılanın aksine sisteminize girmediği (yutulmadığı) sürece zararlı değildir. Dişlerimizin en dış tabakası olan mine dokusunun kendini yenilenmesine ve tamir edebilmesine imkan verir. Ancak mine sadece görünür diş kısmında bulunmaktadır. Kök yüzeyinin en dış tabakası ise sement adı verilen, daha koyu ve daha kolay aşınabilen bir dokudur.

Hatalı fırçalama uygulamaları orta ve uzun vadede diş eti çekilmeleri ve kemik rezorpsiyonlarına (erimelerine) sebep olabilmektedir. Bu süreçte açığa çıkan sement devam eden hatalı fırçalama ile, göreceli bir şekilde de olsa, hızla aşınabilmekte ve hassasiyet görülebilmektedir. Aşınmanın ilerlemesi, hassasiyeti arttırabilmekte, ve aynı zamanda yüzeyde belirgin bir şekilde görünür olan iç bükey alanlar da restoratif yöntemlerle (kompozit dolgu gibi..) tedavi gereksinimini beraberinde getirmektedir.

Beyazlatıcı ürünlerin hatalı kullanımı da yine hassasiyete sebep olabilmektedir. Bu ürünler sürekli kullanılmamalıdır. Ben hastalarıma özellikle iki tüp beyazlatıcı macunu ararda kullanmamalarını öneriyorum. Beyazlatıcı bir tüp bittikten sonra, hassasiyet giderici bir macuna geçilmesi daha doğrudur. Benzer şekilde sabah ilk fırçalamayı beyazlatıcı ile gerçekleştirdikten sonra, günün sonundakini hassasiyet gidericiyle yapmanız da daha uzun sürede olsa da, devam ettirilebilir bir şekilde kendi oral hijyen bakımınızla diş renginizi koruyabilmenize ve iyileştirebilmenize imkan vermektedir.

Buradaki tüm içerik bilgilendirme amaçlıdır. Size en uygun fırça ve macun seçimini öğrenmek ve doğru fırçalama tekniği ile ilgili bilgi almak için alanında uzman bir diş hekimine başvurunuz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yusuf Emre Meral Protetik Diş Tedavisi, Diş Hekimi Dr. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)