İmplantlarla İlgili Merak Ettikleriniz

Yazar Yusuf Emre MeralDiş Hekimi • 2 Aralık 2019 • Yorumlar:

Çene kemiğine yerleştirilen ve diş implantı olarak da adlandırılan dental implantlar, diş eksikliklerini telafi ve rehabilite etmede tercih edilen seçeneklerden birisidir.

Biyouyumlu olmaları nedeniyle saf titanyum veya titanyum alaşımlarından üretilirler. Ancak materyalinin dışında; dış ve iç geometrisi ve morfolojisi, yüzey özelliği ve kaplaması, yiv genişliği ve sayısı gibi çeşitli fiziksel, kimyasal ve mekanik özellikleri de vardır. Üretimleri bilgisayar destekli tasarım ve üretim sistemleriyle (CAD-CAM) gerçekleştirilir.

Boyutları çap ve uzunluk olarak değerlendirilir. Diş kaybını takip eden ilk yıl en yüksek hızda, ilerleyen zaman diliminde de yavaşlayarak kemik rezorpisyonu (erimesi) devam eder. İmplant destekli protetik bir rehabilitasyon bu kaybı oluşmaya başlamadan durdurabilir. Çekimi sonrası kalan kemik miktarı ve hacmi, hemen her zaman yerleştirilebilecek olan implantın ve/veya implantların boyutlarını belirler. İdeal implant yaklaşık olarak 4 mm çapında ve 10 mm uzunluğundadır. Ayrıca tedavi başarısını belirleyecek en önemli etkenlerden biri de implantla-kemik arasındaki yüzey alanıdır ve bu alanı çap, uzunluktan daha fazla etkiler. Örnek olarak, 5 mm çapında 10 mm uzunluğundaki implant, 4 mm çapında 11 mm uzunluğundaki bir implanttan daha fazla yüzey alanına sahiptir. Ayrıca, bu noktada basit matematiksel bir yüzey alanı hesaplaması söz konusu değildir. İmplantın kemik ile temasta olan yüzeyi özel pürüzlendirme ve/veya kaplama işlemlerine tabi tutulur ve mikroskobik düzeyde de yüzey alanını arttırmak için uygulamalar gerçekleştirilir.


İmplant tedavileri ağız, diş ve çene cerrahisi, periodontoloji ve protetik diş tedavisi alanlarına giren multidisipliner bir yaklaşımı gerektirir. Uzman ve tecrübeli hekimler, özellikle yüksek teknoloji, hassas teknik ve titiz bir tedavi planlaması gerektiren durumlarda ön plana çıkmaktadır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yusuf Emre Meral Protetik Diş Tedavisi, Diş Hekimi Dr. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)