Diyabet Hastalarının İnsülinini Kesmek Mümkün Mü?

Bu konunun farklı yönlerini açıklamadan önce Diyabet yani şeker hastalığının tiplerinden bahsetmek gerekmektedir.

Tip 1 Diyabet, pankreastan insülin salgılayan beta hücrelerinin tamamen hasar görmesi sonrasında ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden bu hastalar yani Tip 1 Diyabeti olan hastalar maalesef hayatları boyunca insülin kullanmak zorundalar. Bu hastaların insülinleri bırakmaları şu an ki bilgilerimizle mümkün değildir.

Gestasyonel (gebelik) Diyabeti ise daha önce şeker hastalığı olmayan bir gebenin şekerlerinin yükselmesi sonucunda ortaya çıkan diyabet olarak ifade edilebilir. Bu gebelerde diyet ile yeterli kan şekeri kontrolü sağlanamaz ise insülin ile kan şekeri kontrolü sağlanması zaruridir. Bu kişilerinde insülini gebelik sonrasına kadar devam etmeleri gerekmektedir.

Tip 2 Diyabet (şeker) hastalığının zemininde obezite ve insülin direnci yatmaktadır. Bu kişilerde bir çok tedavi alternatifi günümüzde ortaya çıkmıştır. Bundan 20 yıl önce Tip 2 Diyabet tedavisinde ilaç seçenekleri oldukça azdı. Tip 2 Diyabet hastalarında insülin çok daha yoğun kullanılmaktaydı. Ancak günümüzde diyabetin tedavisinde çok kuvvetli ve etkili ilaç seçenekleri ortaya konulmuştur. O yüzden insülin tedavisi nisbeten azalmıştır.

Özellikte Tip 2 diyabet hastalarında obezite çok ciddi bir sorun olarak göze çarpmaktadır.  Bu yüzden zayıflama özelliği olan ilaçlar ile hastalarda kilo kaybı sağlandığında kişilerin insülin dirençleri azalmakta ve kimi hastalarda insülin kesilebilmekte veya insülin doz sıklığı azaltılabilmektedir. Son yıllarda kullandığımız bazı ilaçlar iştah baskılama özelliği de olması sebebi ile diyabet hastalarında çok sık gördüğümüz açlık krizlerinin önüne geçilebilmektedir. Bu şekilde hastalar hem kilo verebilmekte hem de insülin dirençlerinde azalma oluşmaktadır. Bunun sonucunda kimi hastalar insülini bırakabilmektedir.

Son olarak burada şunu ifade etmek istiyorum. İnsulin kullanmak sanki kötü bir şeymiş gibi bir imajın, çok yanlış olduğu kanaatindeyim. İnsulin sayesinde birçok insanın hayatı kurtulmuştur. Ancak insülin kullanımı insanların hayatlarında bazı kısıtlamalara yol açtığı için hastalarda uyum sorununa yol açmaktadır.  

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yusuf Aydın Endokrinoloji Ve Metabolizma Hastalıkları, İç Hastalıkları Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)