Diyabet Hastalığı (Şeker Hastalığı) Nedir?

Yazar Hilal KonakDiyetisyen • 17 Aralık 2018 • Yorumlar:

Diyabet, vücudumuzda bulunan pankreasın yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insülin hormonunun dokular tarafından etkili bir şekilde kullanılamaması durumun da gelişen bir hastalıktır. Dokular besinlerden kana geçen glukozu kullanamaz ve kan şekeri yükselir.

Besinlerle alınan karbonhidratlar vücutta enerji için kullanılmak üzere bağırsaklarda glukoz adı verilen en basit şekline dönüştürülür ve emilerek kana karışır.

İnsülin adı verilen hormon sayesinde, şeker kandan dokulara geçer ve dokularda kullanılarak vücuda enerji sağlar. İnsülin hormonunun azlığı ya da insülin hormonunun etkisizliği sebebiyle, glukoz haline gelmiş olan şeker, kaslar ve diğer dokular tarafından gerektiği gibi kullanılamadığında şeker hastalığı oluşur. Bu durumda kanda şeker oranı artar. Kanda şeker oranı artma durumuna hiperglisemi adı verilir. Kanda bulunan glukoz miktarı arttığı zaman, şeker seviyesini düşürmek amacıyla beta hücreleri, gerektiğinden fazla insülin üretmeye başlar. Bu durumda kandaki insülin miktarı da artar. Bu duruma ise hiperinsülinizm adı verilmektedir.

İnsülinin asıl amacı, glukozun dokularda enerji kaynağı olarak kullanımının sağlanmasıdır ancak şeker hastalığı olan kişide insülin bu görevi tam olarak yapamaz. Çünkü dokular insüline karşı direnç göstermektedir. Dokuların insüline direnç gösterdiği bu durum insülin direnci olarak bilinmektedir.

Şeker hastalığının yüzde 10’luk kısmı çocukluk çağında belirtisini göstermektedir. Çocukluk çağındaki şeker hastalığında vücutta neredeyse hiç insülin üretimi bulunmamaktadır. Büyük oranda ise erişkin yaşta ortaya çıkmaktadır ve şişmanlıkla birlikte görüme oranı oldukça yüksektir.

Şeker hastalığı çok yaygın bir hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütü, neredeyse her 11 kişiden birinin diyabet hastası olduğunu açıkladı.

2015 verilerine göre Dünyada yaklaşık 415 milyon şeker hastası bulunduğu bildirilmiştir ve bu sayının 2040 yılında 642 milyona ulaşacağı öngörülmektedir. Aynı zamanda şeker hastalığı tüm dünyada en yüksek tedavi maliyetine sahip olan hastalıktır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)