DİYABET (ŞEKER HASTALIĞI) NASIL İKTİDARSIZLIĞA YOL AÇAR?

Yazar Ege Can ŞerefoğluÜrolog • 22 Mayıs 2017 • Yorumlar:

Erektil disfonksiyon (sertleşme bozukluğu, iktidarsızlık) diyabetik erkekler arasında oldukça yaygın bir sorundur. Bu problem diyabetli erkeklerde, diyabet olmayanlara göre dört kat daha sık görülür. Ayrıca sertleşme bozuklukları, diyabet hastalarında sağlıklı erkeklerden 10-15 yıl daha erken ortaya çıkar.

Şeker hastalığına bağlı sertleşme bozuklukları nöropati, ateroskleroz, endotelyal disfonksiyon, venöz kaçak veya düşük testosteron seviyeleri nedeniyle ortaya çıkar.

  • Nöropati bir sinir sistemi bozukluğudur. Normal şartlar altında bir erkek cinsel olarak uyarıldığında sinir sistemi ereksiyonu başlatır. Penise giden sinirlerde diyabete bağlı nöropati gelişen bir erkekte bu refleks bozulur ve peniste sertleşme gerçekleşmez. Şeker hastalarındaki nöropatinin tam olarak nasıl oluştuğu bilinmemektedir ancak yüksek kan şekeri nedeniyle ortaya çıkan anormal protein yapıların sinir hasarına neden olabileceği düşünülmektedir.

 

  • Ateroskleroz kan damarlarının sertleşmesi ve kalınlaşmasıdır. Ereksiyon sırasında penis kanla dolar ve cinsel uyarılmayla birlikte penise giden arterler genişler. Şeker hastalarının penis damarlarında ateroskleroz varsa cinsel ilişki sırasında sertleşme gerçekleşmez.

 

  • Endotel disfonksiyonu. Endotel vücuttaki tüm damarların üzerini kaplayan bir dokudur. Diyabetik hastalardaki yüksek kan şekeri bu dokuya zarar verebilir ve kan dolaşımını zorlaştırır. Özellikle ereksiyon için önemli bir bileşik olan nitrik oksit üretimi kan şekerindeki yükseklik nedeniyle etkilenir ve sertleşme bozukluğu ortaya çıkar.

 

  • Venöz kaçak. Ereksiyon sırasında penise dolan kan cinsel ilişki boyunca penis içinde kalır. Bu sırada toplar (venöz) damarlar kapanır ve cinsel ilişki sonlanana kadar kanın penis dışına çıkmasını engeller. Şeker hastalarında bu mekanizma da bozulur ve ereksiyon sırasında toplar damar kapanışı tam olarak gerçekleşmez.

 

  • Düşük testosteron diyabetik erkeklerde sık görülen bir sorundur. Testosteron cinsel fonksiyonlar için gerekli bir hormondur ve bu hormonun şeker hastalarında azalması sertleşme bozukluğuna yol açabilir.

Sertleşme problemi yaşayan şeker hastalarının mutlaka bir hekime başvurmaları önerilir. Bazen daha fazla egzersiz yaparak, kan şekerini kontrol altında tutarak ve sigarayı bırakarak bu sorun giderilebilir. Bunlara ek olarak bazı ilaç tedavileri de mevcuttur. Bu tedaviler işe yaramadığında penis enjeksiyon tedavileri ve cerrahi müdahaleler gündeme gelebilir.
.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ege Can Şerefoğlu Üroloji, Androloji, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)