Diyet ve Beslenme

Yazar Gülçin IşıkDiyetisyen • 20 Mart 2018 • Yorumlar:

Diyabet hastalığında yüksek kan şekeriyle bağdaştırılan her iki türüyle(tip 1/tip 2) de mücadelede en önemli silah: DİYET.

Tip 1: doğuştan bağışıklığınızla alakalı diyabet şekli. Şekerin kan hücrelerine iletilmesini sağlayan insülin hormonu üretilemediğinden oluşmakta.

Tip 2: Hücrelerin insülin hormonuna cevap verememesi anlamına gelen ‘insülin direnci’ diyabetin karakteristik özelliklerinden bir tanesi. Bu hastaların maalesef ki %80i aşırı kilolu. Abdominal yağlanmanın insülin dengesini sağlamadaki olumsuz etkisinden dolayı kilo kaybını sağlamak bu direnci kırılmasında en önemli etken.

Hangi gıdalar iyi?

Glisemik indeksi düşük, çözülebilir lifli, sağlıklı yağlar tüketmek gerek; kabuklu kuru yemişler, tam tahıl, zeytin/zeytinyağı, süt ve süt ürünleri, elbette balık (ki mevsimi iken bolca tüketilmesi gerekiyor), yağsız kırmızı et/tavuk…

Peki ya kötü olanlar?

Sağlıksız yağlı gıdalar(margarin, hazır soslar, mayonez vb.), çok sodyum içeren gıdalar( konserve ürünler, paketlenmiş ürünler vb.), glisemik indeksi yüksek besinler(beyaz ekmek, beyaz pirinç), şekerlemeler, tatlandırıcılar…

Sağlıklı beslenmek, fiziksel aktiviteyi artırmak kilo vermenizi sağlar. Kalp rahatsızlıkları, göz bozuklukları, işitme kaybı gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Ve bu hususta mutlaka hekim kontrolünü ihmal etmemek gerekir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)