Diyetiniz Sizi Yaşlandırıyor Mu?

Yazar Hande AldemirDiyetisyen • 5 Ocak 2022 • Yorumlar:

Güzel, parlak ve daha genç bir cilt herkesin hayali. Bu hayal ise öyle uzaktan değil tabaktan geçiyor. Tabağımızda yer verdiklerimiz aynada gördüğümüzü etkiliyor.

Son yıllardaki artan çalışmalarla birlikte beslenme-cilt ilişkisi daha net bir hal aldı. Sonuçlara göre daha sağlıklı beslenme daha az ince çizgi ve kırışıklık demek. Yüksek yağlı, işlenmiş şekerden zengin bir beslenme ise maalesef daha yaşlı bir cilde tek yön bilet kesiyor.

Sağlıklı bir diyet örüntüsü yaşlanmanın geciktirilmesine yardımcı olsa da özellikle birtakım bileşenler anti-aging etkisiyle öne çıkıyor. İşte size yerken gençleşeceğiniz bazı besinler:

 

1-Portakal: İçerdiği C vitaminiyle kolajen sentezini destekliyor. Yüksek su oranıyla kırışıklara savaş açıyor.

2-Avokado: Cilt sağlığı diyince yağlar korkulan düşmanlar olsa da avokado içeriğindeki sağlıklı yağ asitleriyle cildinizi besliyor.

3-Domates: Yüksek likopen içeriğiyle oksidasyona karşı cilt bariyerinin güçlenmesini sağlıyor. Güneş ışınlarının yıpratıcı etkisinden koruyan özelliğiyle güneş kremini yeme etkisi yaratıyor desek abartmış olmayız.

4-Yulaf: Düşük glisemik indeksiyle cilt sağlığını desteklerken cilt tahrişini yatıştırmaya yardımcı oluyor.

5-Üzüm: İçerdiği resveratrol yaşlanma sürecini yavaşlatıyor. 

6-Kakao ve yeşil çay: Yüksek antioksidan kapasiteleriyle yaşlanmanın her aşamasına sihirli birer dokunuşta bulunuyor.

7-Somon: Sadece somon değil birçok yağlı balığın içeriğindeki omega -3 ile cilt kanserine neden olan hücrelerin büyümesini ve yayılmasını engellediği düşünülüyor.

8-Nar: Yeşil çay ve cranberry olarak da bildiğimiz kızılcıktan çok daha güçlü bir antioksidan. İçeriğindeki bileşenlerle cildin pürüzsüz ve dolgun görünmesine yardımcı oluyor. 

Sadece ne yediğiniz değil nasıl pişirdiğimizde yaşlanma sürecimizi etkiliyor. Kaynatma ve buharda pişirme yöntemleri ile daha düşük sıcaklıklarda daha kısa sürede pişirme yaşlanma karşıtı etkiden en üst seviyede yararlanmanızı sağlıyor.

O zaman gençleştiren sağlıklı bir ara öğün önerisiyle yazımı sonlandırayım. 1 çay bardağı nar ve küçük bir kase yoğurdu günlük beslenme rutininize ekleyerek yaşlanma karşıtı etkiyi destekleyebilirsiniz. Sağlıklı günler..

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)