Diyette Tokluk Hissini Arttıran Besinler

Yazar Tuğçe SertDiyetisyen • 15 Ağustos 2017 • Yorumlar:

Diyet yapamayan kişilerin en büyük sıkıntılarından biri açlık hissetmektir. Bu nedenle de diyet yapmaktan korkarlar. Ancak bu dönemde sizi tok tutan besinleri tercih ederseniz, aç kalmadan kilo verebilirsiniz.

Peki, tok tutan besinler nelerdir?

Protein kaynakları, yağlı tohumlar, bazı sebze ve meyveler tokluk hissinizi arttırır.

YUMURTA

Yumurta, anne sütünden sonra gelen en kaliteli proteindir. Protein oranı yüksek olduğundan, zayıflarken sizi tok tutabilecek en önemli besin kaynağıdır. Özellikle kahvaltıda yumurta tükettiğinizde, gün içinde aldığınız kalori oranı da düşmektedir. Yumurtayı haşlanmış veya az yağda omlet şeklinde tercih edebilirsiniz.

SÜT - YOĞURT

Süt ve yoğurt, iyi birer protein kaynaklarıdır. Diyet yaparken metabolizmanızı hızlandırır ve tokluk hissi verirler. Bu nedenle günde 2-3 porsiyon süt- yoğurt tüketmeye özen gösterin. Süt ve yoğurt aynı zamanda iyi birer kalsiyum kaynaklarıdır. Yapılan çalışmalar kalsiyumun kilo verimini kolaylaştırdığını ve bölgesel olarak incelttiğini göstermektedir. Dolayısıyla bu besinleri diyetinizde bulundurmanız tok kalmanıza ve kilo vermenize yardımcı olur.

ET – TAVUK – BALIK

Protein kaynaklarının başında gelen et, tavuk ve balık diyette sizi tok tutacak besinler arasındadır. Özellikle omega 3 açısından çok zengin olan balık, tokluk hissi vermenin yanında, kalp – damar sağlığınızı da korur. Haftada 2 gün kırmızı et, 2 gün balık, 3 günde tavuk eti tercih edebilirsiniz. Izgara veya haşlama şeklinde pişirmeniz kilo veriminize yardımcı olacaktır.

KURUBAKLAGİLLER

İyi birer bitkisel protein kaynağı olan bakliyatlar(kuru fasulye, nohut, barbunya, yeşil mercimek), lif açısından çok zengindir ve tok kalmanıza yardımcı olur. Aynı zamanda kolesterol düşürücü özelliği olan bakliyatları, haftada 1 gün tüketmeye özen gösterin. Haşlayarak salatalarınıza katabilir veya yemeğini yapabilirsiniz.

YAĞLI TOHUMLAR

Yağlı tohumlardan özellikle badem, ceviz ve fındık diyetlerde tok tutan besinler arasındadır. Bu yağlı tohumlar iyi birer mineral kaynağıdır ve kaliteli yağ asitlerini içerirler. Aynı zamanda kalp- damar sağlığını korurlar. Özellikle ara öğünlerde tercih ederseniz, daha tok kalmanıza yardımcı olacaktır. Ancak, adı üzerinde yağlı tohum olduklarından porsiyon miktarına dikkat etmeniz gerekir. Ara öğünlerde 1 avuç kadar tüketmeniz yeterli olacaktır.

YULAF EZMESİ

Lif açısından çok zengin olan yulaf ezmesi, zayıflama diyetlerinde tok tutabilecek en değerli besinlerdendir. Düşük kalorili olan yulaf, bağırsaklarınızın çalışmasını ve kilo vermenizi kolaylaştırır. Kahvaltıda veya ara öğünlerde, süt veya yoğurda karıştırarak tercih edebilirsiniz.

TARÇIN

Yapılan çalışmalar, tarçının kan şekerini dengelediğini göstermektedir. Özellikle diyet yaparken, tatlı ihtiyacınızı baskılamak amacıyla tarçını tercih edebilirsiniz. Suyunuza ve çayınıza kabuk tarçın atarak, gün boyunca tokluk hissi sağlayabilirsiniz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)