Diz Kapağı Ağrısı

Yazar Canberk GülFizik Tedavi Uzmanı • 26 Mayıs 2020 • Yorumlar:

Vücudumuzun ağırlığını taşıyan en önemli anatomik yapılardan biri olan dizimiz zaman zaman şiddetli ağrıların da merkezi olabiliyor. Bu yazımda “diz kapağı ağrısı neye işarettir?” sorusunun yanıtlarını ve diz kapağı ağrısı ile ilgili önemli konular hakkında yaptığım açıklamaları okuyabilirsiniz.

Normal şartlar altında gün içerisinde otururken, merdiven çıkarken, çömelirken, yürürken, kalkarken; kısacası günün hemen hemen her anında dizlerimizi kullanıyoruz. Ağrımız olmadığında her hareketi rahatlıkla yapsak da diz kapağı ağrısı yaşadığımızda fiziksel yetilerimizi kullanamamaya başlıyoruz.

“Patella” adı verilen diz kapağı kemiğimiz dizimizin ön kısmında bulunur; küçük ve yassı yapısıyla bacak kaslarının kuvvetini diz bölgesinin alt kısmına ileten bu kemik dizimizin hareket edebilmesinde de bükülmesinde de görev yapar. Yaşın ilerlemesi, alınan travmalar, fazla kilo ve ters hareketlerin yapılması gibi farklı nedenlerle diz kapağı ağrısı oluşabilir. Diz kapağı ağrısına neden olabilen birçok farklı faktör olabileceği için sevgili hastalarım, bu konuda daha detaylı bir açıklama yapmam gerekir. 


 

Diz Kapağı Ağrısı Neden Olur?

 

Diz kapağı ağrısı geçici ya da kronik olarak ortaya çıkabilir. Birçok kişi ağır tempolu spor, geçirilen kaza ya da travmaların sonucu olarak diz kapağı bölgesinde ağrı yaşayabilir. Kronik diz ağrısı ise geçici diz ağrısından farklı olarak uzun süre etkisini hissettirir, oluşması için travmaya maruz kalınması veya kaza geçirilmesi gibi şartlar aranmaz ve genellikle gerçekleştirilen tedavilere rağmen devam eder. 

 

Diz kapağı ağrısı nedenleri her zaman kesin olarak tespit edilemeyebilir. Örneğin patella deformasyonu ya da diz kapağının pozisyonel olarak kayması diz kapağı ağrısının en yaygın nedenleridir. Bu nedenlere ek olarak;

 

  • Uyluk bölgesindeki kasların çok fazla gerilmesi,

  • İç uyluk kaslarının zayıflığı,

  • Diz kapağında tümör oluşumu,

  • Bölgedeki tendonların ve /veya yağ dokularının iltihaplanması,

  • “Gluteus medius” adı verilen ve pelvik bölgeyi stabilize eden kalça kaslarından birinin zayıflığı,

  • Eklemlerdeki yaralanma ve patellofemoral eklemin osteoartriti gibi faktörler diz kapağı ağrısına neden olabilir. 

 

Değerli hastalarım, diz kapağı ağrısı çoğunlukla uzun mesafe koşan sporcularda ve bisiklet sporcularında görülür. Risk grubundaki bu sporcular diz kapağı bölgelerini çok sık kullanırlar ve bölgede yaralanma oluşumuna neden olabilirler.

 

Diz kapağı ağrısı nedeni veya diz kapağı ağrısı nedenleri belirlenirken hastaların şikayetleri dinlenir, semptomları hakkında bilgi edinilir, fiziki muayeneleri tamamlanır. Ancak tüm bu aşamalar her zaman diz kapağı ağrısı tedavisi belirlenebilmesi için yeterli veriyi sunmayabilir.

 


 

Ek tetkiklerin gerekmesi halinde radyolojik tanı yöntemlerine mutlaka başvurulmalıdır. Elde edilen sonuçlara göre hastanın yaşadığı diz kapağı ağrısı şikayetinin nedenleri ve hasta özelinde uygulanması gereken tedavi yöntemleri belirlenebilir. 

 

Şimdi değerli hastalarım diz kapağı ağrısı oluşumuna yol açan dört sağlık sorunu ile ilgili çok az açıklama yapmak istiyorum.

 

Diz Kapağı Kayması Diz Kapağı Ağrısı Yaratabilir

 

Genellikle uzun saatler boyunca oturarak çalışmak zorunda olan kişilerde görülen diz kapağı kayması, bağdaş kuran kişilerde de sıklıkla ortaya çıkabilir. Oturma poziyonu gereği diz kapağı dışa doğru kayabilir ve bu hareket sürekli tekrarlandığında diz kapağı bölgesindeki kıkırdaklar zaman içerisinde yıpranmaya başlar. 

 

Diz kapağı kayması belirtileri arasında: 

 

  • Diz ağrısı,

  • Otururken ağrıma,

  • Hareket esnasında dizden çıt çıt ses gelmesi

  • Diz kilitlenmesi,

  • Dizin kişinin ağırlığını taşıyamaması gibi semptomlar sayılabilir. 

 

Diz kapağı kayması genel olarak duruş bozuklukları nedeniyle oluşsa da fazla kilolu kişilerde, ayakları dışa basanlarda, bacak bacak üzerine atanlarda, bacakları birbirine çok yakın yürüyenlerde de yaygın bir şekilde görülebilir. 

 

Diz Kapağı Tendiniti Diz Kapağı Ağrısı Nedenleri Arasındadır

 

Patella adı verilen diz kapağı kemiğinin altında bulunan tendonların iltihaplanması durumu “diz kapağı tendiniti” olarak adlandırılır. Tendinit oluşumu ile tendon kaslarının aşırı yüke maruz bırakılması arasında doğrusal bir bağlantı vardır. Diz kapağı tendiniti nedeniyle oluşan diz kapağı ağrısı çoğunlukla diz kapağının altında hissedilen bir acı ve her zamankinden fazla bir hassasiyet ile kendini belli eder. 

 

Diz kapağı ağrısı oluşumuna yol açan en önemli nedenlerden biri olan diz kapağı tendiniti belirtileri arasında uzun süre oturup ayağa kalkıldığında, merdiven inip çıkma sürecinde ve diz bölgesini zorlayan hareketlerin tekrarında ağrı hissedilmesi gibi çeşitli semptomlar yer alır. 

 

Diz Kapağı Kireçlenmesi Diz Kapağı Ağrısı Nedenlerinden Biri Olabilir!

 

“Patella” adı verilen diz kapağının yassı ve küçük bir kemik olduğundan yazımın giriş kısmında bahsetmiştim. Şimdi anatomisi hakkında da kısaca bilgi vermek istiyorum. Patella kemiğinin hareketlerimize uyum sağlaması için her iki yüzeyinde de kıkırdak doku kaplıdır. Bölgedeki kıkırdaklar çeşitli nedenlerle aşındığında eklem deforme olmaya başlar ve bu durum “diz kapağı kireçlenmesi” olarak tanımlanır. 

 

Diz kapağı kireçlenmesi, diz kapağı ağrısı nedenleri arasında yer alır. Diz kapağı kireçlenmesi belirtileri arasında en önemlisi diz kapağı ağrısıdır. Ancak diz kapağı ağrısı haricinde diz ekleminde şişkinlik ve diz bölgesinde hareket kısıtlılığı da oluşabilir. Eğer hastalık çok fazla ilerlerse hastalar hareket ederken sürtünme sesini de duymaya başlayabilirler. 

 

Sonuç olarak değerli hastalarım, diz kapağı ağrısı yazımda da belirttiğim gibi birçok nedenden kaynaklanabilir. Eğer istirahatle diz kapağı ağrısı geçmiyorsa mutlaka ileri tetkiklere başvurulmalıdır. Erken tanı ve hızlı tedavi için doktor kontrollerinin ihmal edilmemesi gerekir. Aynı zamanda diz kapağı ağrısı oluşumunun engellenmesi adına da dikkatli olunmalıdır. Fazla kilo sorunu olanlar kilo vererek, sağlıklı beslenerek, genel sağlık durumuna uygun egzersizler yaparak, diz kapağını zorlayacak hareketlerden uzak durarak diz kapağı ağrısını önlemek için tedbir alabilirsiniz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Canberk Gül Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)