Doğum Sonrası Depresyon

Doğum Sonrası Depresyon / Postpartum PPD

Doğumdan sonra her 10 anneden biri doğum sonrası depresyon denilen durumlar karşı karşıya kalabilir. Bebek sahibi olan annenin vücudundaki kimyasalların sosyal ve psikolojik değişikliklerin etkisiyle majör depresyon belirtilerinin yaşanacağı biçimde işlemesine Postpartum depresyon (PPD) denir.

Postpartum Depresyon Belirtileri

Uyku eksikliği, cinsel istekte azalma, iştah eksikliği, ruh halindeki değişimler ilk belirtileridir. Doğum sonrası depresyonu geçiren kişiler değersizlik, ümitsizlik, yetersizlik duygularını abartılı şekilde yaşayabilir, depresyonun şiddetine göre ilerleyen aşamalarda intihar düşünceleri geliştirebilirler.

Kimler Postpartum Depresyon Riski Taşır

Doğuma psikolojik ve bedensel anlamda hazır olmayanlar, ileri yaşlarda doğum yapanlar, istemeyerek doğum yapanlar ve mutsuz veya stresli bir evlilik dönemi geçiren annelerde postpartum depresyonu görülme ihtimali diğer annelere göre daha yüksektir.

POSTPARTUM DEPRESYON TEDAVİSİ SÜRECİ

Postpartum depresyon tedavisi konusunda atılacak ilk adım gerekli duygusal desteğin sağlanmasıdır. Tedavi çerçevesinde annenin eşi ve birinci derece yakınlarına durum karşısında nasıl davranmaları gerektiği öğretilir. Bu bilgilendirme ve destek çalışmalarının yeterli olmadığı daha ileri düzeydeki rahatsızlıklarda ilaçlı tedavi düşünülür ve emziren annelerin bebeklerinin ilaç tedavisinden minimum düzeyde etkilenmesini sağlayacak ilaç seçenekleri değerlendirilir.

Ne Zaman Uzman Desteği Alınmalıdır?

Kendini olumsuz etkilerden koruyamayan anne maalesef çocuğunu korumaktan da aciz kalabilir. Tedavi edilmemiş doğum sonrası depresyon yeni anneye zarar verirken bebeğe karşı de çeşitli risk faktörleri barındırır. Postpartum depresyon belirtileri 15 günden fazla sürüyorsa, günlük yaşam akışını olumsuz etkiliyorsa, anne aşırı endişe içindeyse ve kendine veya bebeğe zarar vermeyi aklından dahi geçiriyorsa hiç vakit kaybetmeden, kesinlikle belirtilerin kendiliğinden hafiflemesini beklemeden bir uzmandan yardım alması gerekir.

Tedavi Sürecinde Annenin Yapabilecekleri

Hormonal değişikliklerin düzenlenmesi amacıyla alınması gereken doktor onaylı ilaç ve takviyelerin aksatılmaması, iyi beslenme, iyi bir uyku düzeninin kurulması, bebeğin bakımında yakın bir aile bireyinden yardım alınması ve mümkünse bu kişinin evin içinde ya da yakınında ikamet etmesi, annenin mümkün olduğu kadar gün ışığından yararlanması, kendini eve kapatmaması, yürüyüş yapmak ve müzik dinlemek gibi zihni rahatlatacak aktivitelerde bulunması doğum sonrası depresyon tedavisi konusunda anneye düşen görevlerden bir kaçıdır. Eğer imkan varsa psikolojik destek alınması bu sürecin en az zararla atlatılmasını ve anne ile yeni doğan bebek arasında kurulması gereken sağlıklı bağın oluşmasını sağlayacaktır.

 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)