Doğumsal Skolyoz

Yazar Kadir Öztürk • 18 Nisan 2023 • Yorumlar:

Konjenital-Doğumsal Skolyoz

Annenin karnında ilk 3 ayda organlar gelişir. Omurga da oluşumunu bu dönemde tamamlar. Bu süreçte omurların anormal oluşması ya da birleşik kalması sonucu omurların büyümesi asimetrik olur ve omurga şekil bozukulukları- spinal deformiteler (skolyoz – yana doğru veya kifoz – aşırı kamburluk) gelişir. Görülen deformitenin tipi anormal omurun omurga kolonunun neresinde ve hangi yönüne doğru yerleştiğine bağlıdır. Normal omurga arkadan bakıldığında düzdür .

Yandan bakıldığında ise sırt bölgesinde hafif bir kamburluk (kifoz) ve bel bölgesinde çukurluk (bel çukuru-lordoz) olmalıdır. Doğumsal omurga şekil bozuklukları arasında karşımıza çıkan skolyoz ve/veya artmış kifoz veya lordoz omurların normalin dışında asimetrik büyümesinden, birbirinden ayrılamamasından kaynaklanır.

Bu anormal oluşumlar şu şekilde sınıflandırılabilir:

Tip I – Omur oluşumunda eksiklik ile ortaya çıkan hemivertebralar veya tam oluşmamış omurlar

A. Tek bir omurun yarısının gelişmemesi (hemivertebra) sonucu oluşan skolyoz .

B. Arka arkaya iki omurun yarısın gelişmemesi (hemivertebra) sonucu ortaya çıkan daha şiddetli bir eğrilik..

Tip II – Önce bir bütün blok halinde oluşum daha sonra bölünerek birbirinden ayrılan omurların bölünmede başarısızlık sonucu tek taraf veya iki taraftan bağlı kalması (anormal olarak birbirine bağlanmış omurlar. Bu iki tipin birlikte görüldüğü durumlar da olabilir.

A. Omurların bir tarafının ayrışamaması ve yapışık kalması nedeniyle oluşan skolyoz. Yapışık taraf büyüyemezken serbest taraf büyümeye devam eder ve skolyoz oluşur.

B. Omurların iki tarafının da yapışık olduğu durumda bu bölgede büyüme az veya yoktur. Bunun sonucunda skolyoz gelişmez ancak bu bölge kısa kalabilir.

C. Omurlar önden yapışık ise arkadan büyüme devam edeceği için kamburluk (kifoz) oluşur.

D. Omurlar arkadan yapışık ise arkadan büyüme devam edeceği için çukurluk (lordoz) oluşur.

Hemivertebralar omurganın bir tarafının diğerine göre daha fazla büyümesine sebep olur. Bir taraftan birbirine bağlanmış omurlar (bölünmemiş omur) o tarafın büyümesine engel olur ve diğer tarafın normal büyümesi devam edeceği için yine omurganın eğrilmesine sebep olurlar.

Belirtilmesi gereken önemli bir nokta bu anormal omur ve/veya omurların doğumda varolmasına rağmen başlangıçta omurga eğriliği farkedilemeyebilir. Eğrilik büyüme ile oluşur. Fakat büyümeye rağmen etkilenmiş omurga hiç eğrilmeyebilir ya da çok az eğrilebilir. Hatta birden çok anormal omur içeren omurgalarda bu anormallikler birbirini dengeleyecek şekilde dağılmışsa, sonuç eğriliğin artmasından ziyade gövde büyümesinin azalması olabilir. Ergenlik çağındaki hızlı büyüme aşamasına kadar eğrilikte çok yavaş artabilir.

Doğum sonrası ve ilerleyen yıllarda anne-baba ve yakınlarının dikkatini çekebilecek anormallikleri bilmek doktora başvuru süresini kısaltabilir. Böylece erken tanı konularak gerekli tedavinin yapılmasında en önemli etken olmaktadır.

Belirtiler aşağıda sıralanmaktadır.

  • Sırtta ve belde cilt anormallikleri – kıllanma artışı, gamzeler, renk değişiklikleri.
  • Anormal kollar veya bacaklar.
  • yerden eşit yükseklikte olmayan omuzlar, bel ya da kalçalar.
  • Bacaklara göre gövdenin orantısız kısalığı.
  • Denge bozuklukları.
  • Kişi öne eğildiğinde farkedilen sırt çıkıntıları.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Kadir Öztürk Beyin Ve Sinir Cerrahisi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)