DOMUZ GRİBİNE KARŞI ELLERİMİZİ TEMİZ TUTALIM

Yazar Bülent Koçerİç Hastalıkları Uzmanı • 17 Mayıs 2017 • Yorumlar:

Domuz gribinden korunmak için özellikle ellerin temiz tutulması gerektiği belirtildi.
İç Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Bülent Koçer, kış aylarında sık görülen grip hastalığının belirtilerinin ateş, halsizlik, yorgunluk, baş ve göz ağrıları şeklinde kendisini gösterdiğini ifade etti. Son günlerde H1N1 olarak adlandırılan domuz gribi vakalarında da artış yaşandığına dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Koçer, “Bundan korunmak için kişilere çocuklukta nasıl aşı yapılıyorsa büyüklerde de aynı şekilde aşı planlaması mutlaka gerekiyor. Grip aşısı olanlar bunu çok hafif atlatıyor çünkü grip aşılarının içinde de H1N1 virüsüne karşı koruyucu aşı bulunmaktadır. O yüzden mutlaka 65 yaş üzerinde kronik hastalığı olan şekeri, tansiyonu, koah gibi kronik akciğer hastalığı olanlar mutlaka aşılanmalı. O yaş altındaki insanlarda eğer böyle bir risk varsa ya da sürekli seyahat ediyorlarsa hastalığın seyrini çok daha az hissetmesi açısından mutlaka grip aşısı olmalarını öneriyoruz” dedi.
Grip başladıktan sonra en çok gördükleri semptomların boğaz ağrısı, kırgınlık, yüksek ateş ve burun akıntısı olduğuna değinen Koçer, “Böyle durumlarda hastaya sıvı tedavisi, antigribal bazı tedaviler yapıyoruz. Ama ne zamanki domuz gribinden şüphe ediyoruz bizim antiviral dediğimiz bazı tedaviler var onları vermek zorundayız” diye konuştu.

  • DOMUZ GRİBİNDEN KORUNMANIN YOLLARI

Koçer, kişilerde bilinç bulanıklığı, vücutta morarma, solunum güçlüğü ve akciğer enfeksiyonu gibi rahatsızlıklar baş gösterdiğinde domuz gribinden şüphe edilerek mutlaka bir hastanenin acil servisine başvurulması gerektiğini söyledi.
Yrd. Doç. Dr. Koçer, domuz gribinden korunma yollarını şöyle sıraladı:

  • Biri sizin yüzünüze hapşırdıysa grip virüsü bulaşma riski çok yüksektir.
  • Mutlaka el yıkama alışkanlığımız olmalı.
  • Kapı kolları veya otobüs gibi yerlerde metal aksamlar tutulduysa elimizi en az 5 dakika yıkamamız gerekiyor.
  • Hastayla temas varsa mutlaka maske takmalıyız.
  • O dönemlerde bağışıklık sistemimizi güçlendirici gıda takviyeleri çok önemli.
  • Özellikle ceviz, badem, bol C vitamini özellikle kivi, soğan, yeşillikler bu tür meyve ve sebzeleri çok daha fazla tüketmeliyiz.

Örneğin hapşırdıktan sonra insanların elini gözüne sürmemesi gerekiyor çünkü virüs gözden de bulaşıyor. En önemlisi aslında el yıkama. El yıkama alışkanlığı gripten korunmak için çok önemlidir.”

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Bülent Koçer İç Hastalıkları Dr. Öğr. Üyesi

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)