Dondurma-KRİYOTERAPİ

Yazar Emine Özge AyabakanDermatolog • 6 Nisan 2017 • Yorumlar:

Dondurma olarak bilinen kriyoterapi tahrip etmek esasına dayalı bir tedavi yöntemidir.

Siğil dondurmayani kriyoterapi -79 derecedeki sıvı karbondioksit kullanılmakla beraber sıklıkla -196 derecedeki sıvı nitrojen de kullanılır.

Tedavi sonuçları özellikle genital siğillerde çok başarılıdır.

Kryo – cerrahi sonrası hafif bir şişlik - kızartı veya yapılan bölgede su toplanması (yanıklarda olduğu gibi) kryo - cerrahinin normal sonuçlarıdır ve genellikle hastalara rahatsızlık vermez. Ağrı, nadiren oluşur ve yaranın pansumanı oldukça kolaydır ve genellikle iyileştirici ve koruyucu bir antibiyotikli krem uygulamaktan ibarettir. Kryo - cerrahi sonrası oluşan yaranın, akan temiz suyla temasının sakıncası yoktur (banyo yapmak serbesttir). Hastalar sıklıkla aynı gün veya ertesi gün işlerine, okullarına veya sosyal hayata geri dönebilir. Yaralar genellikle 1 - 4 hafta içinde kuruyup, kabuklanarak iyileşir.

Tüm siğil tiplerinde, hızlı ve iğne kullanılmadan uygulanması sebebi ile özellikle çocuklarda tercih edilir.

Kryoterapi Uygulanan Diğer Deri Hastalıkları

Dermatolojik kryo - cerrahi derinin yüzeyinde ya da içinde gelişen ve deriden alınması (çıkartılması) gereken birçok lezyonun tedavisinde kullanılır. Bunlar; siğiller, yaşla birlikte güneş gören deride ortaya çıkan hastalık aktinik keratoz, ileri yaşlarda gövde ve baş bölgesinde ortaya çıkan iyi huylu tümör olan seboreik keratoz, çocuk ve yetişkinlerde sık kullanılan ve bulaşıcı olan molloskum ve deri kanserleri olarak sıralanabilir.

Nasıl Uygulanır?

Kryo - cerrahi; sıvı azot gazının özel cihazlar kullanılarak, tahrip edilmek istenen deri oluşumuna uygulanması ile yapılır. Dokuya temas eden -196 C0’deki sıvı azot gazı, dokuyu donduracaktır. Bu donma işlemi kısa süreli (10 - 60 saniye) olup; bu sürenin sonunda doku, normal sıcaklığına geri dönecektir. Bu kısa süreli ve ani donma - erime sürecinde hedeflenen dokudaki hücreler tahrip olup ölecektir. Artık işlev göremeyen bu ölü ve anormal hücreler, iyileşme sürecinde dokudan atılacak ve yerlerini taze dokulara bırakır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)