Düzenli Probiyotik Gıda Takviyesi Tüketmeli miyiz?

Yazar Fatma Arzu Kılıç • 13 Haziran 2023 • Yorumlar:

Vücudumuzda adına “mikrobiyota” denilen mikroorganizma topluluğu bulunmaktadır. Bu toplulukta 100 trilyon kadar bakteri bulunmakta ve vücut ağırlığımızın yaklaşık % 2-3 kadarını bu bakteriler oluşturmaktadır. Mikrobiyotamız anne rahminde iken oluşur ve doğum sonrasında hayat boyunca yediğimiz yiyecekler, içecekler, çevremiz ve temas ettiğimiz kişilerden etkilenir. Vücudumuzdaki bu mikroorganizmalar kimi zaman dost, kimi zaman düşman kimi zaman da ikisinin karması olur. Sağlıklı bir insan vücudunda faydalı bakterilerin sayısı daha çoktur. Vücudumuzda bakterilerin en yoğun bulunduğu yer ise bağırsaklarımızdır.

Adını son zamanlarda sıkça duyduğumuz “probiyotik” terimi ise insanlarda çeşitli organların mikrobiyotasını oluşturan bakterilerdir. “Probiyotikler” uygun miktarda kullanıldığında vücudumuzda yararlı olabilecek canlı mikroorganizmalardır.

Bağırsaklarımızda ortaya çıkan gaz, kabızlık, ishal ve şişkinlik gibi bazı sorunlar başta olmak üzere obezite ve cildimizde görülen hastalıklar da dahil birbiri ile ilişkisiz pek çok hastalığın temelinde mikrobiyotamızın sorumlu olabileceğini ve mikrobiyotamızın uygun “probiyotik” lerle desteklenmesi gerektiğini artık biliyoruz. Bu nedenle beslenmemizde daha çok probiyotik ve prebiyotik besinlere yer vermemiz gerekmektedir.

Elbette “probiyotik” denilice akla önce takviye gıdalar gelmekte. Halbuki takviye kapsüllerden önce bunları doğal gıdalarla karşılamaya özen göstermeliyiz. Bunlar hangi gıdalar gelin hep beraber bakalım:

Diyetimize mutlaka dahil etmemiz gereken besinler içinde yoğurt, kefir, boza, tarhana, fermente besinler, sirke ve fermente peynirler girer. Bunlar hem ulaşılması kolay hem de kolaylıkla tüketilebileceğimiz besinlerdir. Bu gıdaların tercihen ev yapımı olanlarının tüketilmesini öneriyoruz.  Düzenli olarak bu besinlerin tüketilmesi durumunda sindirim sistemimiz düzenlenebilir ve   bağışıklığımız güçlenebilir.  

Peki, takviye probiyotikleri düzenli olarak kullanalım mı? Özellikle diyetimize yukarıda saydığım besinleri ekleyemiyorsak gıda takviyesi almakta yarar var, ancak her probiyotiğin de herkese uygun olmadığının özellikle altını çizmek isterim. Takviye kapsül ya da saşe  içindeki bakteri cinsi, miktarı, kişinin temel şikayeti ve mevcut hastalıkları gibi pek çok faktör  probiyotik seçimini etkileyecektir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)