PRP ile Yüz Gençleştirme

Yazar Fatma Arzu Kılıç • 13 Haziran 2023 • Yorumlar:

PRP; “platelet rich plasma” kelimelerinin kısaltması olup bu kelimelerin baş harflerinden oluşmaktadır. Türkçe’de “trombositten zengin plazma” anlamına gelmektedir.

PRP nasıl uygulanır?

PRP; kişiden kan alınarak bu kanın özel bir işlem ile plazmasının ayrıştırılması ve vücuda küçük iğnelerle geri verilmesi işlemidir. Öncelikle hastanın kendi kanı; özel içeriği olan bir tüpe alınır. Özel bir alette yüksek devirde santrifüj edlir. Bu işlemden sonra trombositler ayrıştırılır ve miliitrede 1,5 milyon trombosit yoğunluğuna sahip bir tabaka elde edilmesi hedeflenir. Buna PRP denilmektedir.

PRP’nin etki mekanizması nasıldır?

Elde edilen plazma trombositlerden çok yoğundur. Trombositler vücudumuzda bulunan pıhtılaşma hücreleridir.

PRP hangi hastalıklarda uygulanır?

Birçok farklı disiplinde kullanım alanı bulunmaktadır. 

Dermatoloji yani cilt hastalıkları:  Yara iyileşmesi, cilt gençleştirme, saç dökülmesi ve kronik yaralar başlıca uygulama alanlarıdır. 

Ortopedi: Diz bağ yaralanmaları, kas yaralanmaları, omuz ağrısı, osteoartrit dediğimiz kireçlenmede ve kıkırdak onarımında kullanılabilir. 

Diş hekimliği: Diş eti operasyonları, implant cerrahisi ve  cerrahi diş çekimlerinde uygulanabilir. 

Üroloji: Erektil disfonksiyon, prostat ameliyatı sonrası ve  kadın stres inkontinansı gibi durumlarda uygulanabilir. 

Yüze PRP kaç yaşında başlanmalıdır? 

Her yaşta yapılabilir. 

Gençleştirme için PRP işlemi ne sıklıkta uygulanır?

Kişinin cildine, yaşına ve ciltteki sorununa bağlı olarak seanslar genellikle 2-4 haftada  bir uygulanır.  Toplamda  4-5 kez yapılır. 4-5 kürlük bu işlem 6 ay ya da yılda  bir tekrarlanabilir.

Yüz gençleştirme için PRP yaptırdım, sonrasında nelere dikkat etmeliyim?

Yüzün 6-8 saat süreyle yıkanmaması, güneşten korunmanız ve doktorunuzun önerdiği kremleri kullanmanız  gerekmektedir. 

PRP kimlere yapılmamalıdır?

Trombosit hastalığı olanlar, enfeksiyonu olanlar, otoimmün hastalığı olanlar, kan sulandırıcı ilaç kullananlar ve kanser hastalarında uygulama yapılmamalıdır. Ayrıca gebelik ve emzirme döneminde de PRP tedavisini önermiyoruz. 

PRP’de dikkat etmemiz gereken noktalar nelerdir?

PRP, medikal bir uygulamadır, sadece tıp doktorları yapabilir. Steril koşullar ve hastane ortamında yapılmalıdır. Ne yazık ki kuaför, güzellik salonları ve hatta evlerde uygulandığını duymaktayız. Bu şekilde hastane dışında olan uygulamalar kesinlikle hatalı ve tehlikelidir. 

Diğer önemli bir nokta; PRP işleminin hastalıklar ve cilt üzerindeki tedavi edici etkinliğini  arttırmak ve kaliteli bir uygulama  için  bazı standart koşullar sağlanmalıdır. Yani; kanın alındığı tüpün, kitin ve plazmanın elde edildiği cihazın CE sınıf IIB gibi standart bir takım sertifikalarının  olması gerekmektedir. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)