Kış Aylarında Cilt Bakımı Önerileri

Yazar Fatma Arzu Kılıç • 13 Haziran 2023 • Yorumlar:

Kışın dışarda soğuk, kuru ve rüzgarlı hava; iç ortamda ise kalorifer ve klima kullanımı cildimizin nem dengesini ve bariyer yapısını bozarak cilt sağlığımızı oldukça olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle cilt bakımı çok önemlidir. Bu yazımda kış aylarında cilt sağlığımızı korumak ve cildimizde çatlama-kuruma-kaşıntı gibi şikayetlerin oluşmaması için dikkat etmemiz gereken noktaları sıralayalım.

Cildi soğuktan koruyun.

Vücudumuzun açık olan alanları bere, kaşkol ve eldivenle korunmalıdır.

Düzenli nemlendirici kullanın.

Kışın cildimiz her zamankinden daha çok neme ve beslenmeye ihtiyaç duyar. Bu nedenle cilt bariyerini onarmayı sağlayan nemlendiriciler düzenli olarak kullanılmalıdır. Bu ürünler yüz ve vücut için farklı olmalıdır.

Düzenli peeling yaptırın.

Ciltteki ölü derinin atılmasını sağlamak için peeling belirli aralıklarla profesyonel koşullarda uzman hekiminiz tarafından  uygulanmalıdır. 

Banyo süresini  kısa tutun ve banyo suyunuz çok sıcak olmasın.

Suyun kendisi de cildi tahriş ettiği için fazla uzun süre banyoda kalmak ve çok sıcak suyla yıkanmak cildi daha fazla kurutur. Bu nedenle banyo süresi 5-10  dakikayı geçmemelidir.

Kese veya lif  gibi tahrişi arttıran uygulamalardan kaçının.

Kese ve lif gibi sert uygulamalar ciltte tahrişi arttırabilir.  Ayrıca kokulu duş jelleri ve sabun kullanımı yerine kokusuz krem formunda, hipoalerjenik temizleyicileri kullanabilirsiniz. Ürün seçimi konusunda uzman hekiminiz size yardımcı olacaktır.

Banyodan sonra ilk beş dakika içinde nemlendirici kremi tüm vücudunuza uygulayın.

Nemlendirici kremleri cilt hafif nemliyken uygulamak etkinliklerini arttırır. 

Bol su için. Beslemenize özen gösterin.

Özellikle kış aylarında günlük içtiğimiz su ve sıvı oranı  azalmakta.  Aldığımız su ve beslenme şeklimiz cildimizi etkileyen çok önemli iki faktör.  Bu nedenle aynen yazın olduğu gibi su içmeye özen gösterilmeli ve günlük alınan su miktarı yaklaşık 2 litre olmalıdır.   Ayrıca portakal, nar, lahana, ıspanak gibi A ve C vitamininden zengin mevsim meyve ve sebzeleri bolca tüketilmelidir. 

Güneşten korunun.

Özellikle güneş ışınlarına duyarlı kişiler ve güneş ışınları ile tetiklenen hastalığı olan bireylerin kış aylarında da düzenli güneş koruyucu ürünler kullanmaları gerekmektedir. Kayak sporu yapanlar, trekking ya da dağ sporları ile uğraşanlar  veya kar tatili yapan kişiler bu konuda daha da dikkatli olmalıdır.

Dudaklarınızı korumayı unutmayın.

Dudakların hem soğuktan hem de güneş ışınlarından korunması kış mevsiminde de şart. Bu nedenle düzenli dudak balmı kullanmak çok önemlidir. Ürün seçimi konusunda uzman hekiminiz sizlere yardımcı olacaktır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)