Düzensiz Adet Kanamaları Rahim Kanserine İşaret Mi?

Yazar Gönül Çimen • 26 Aralık 2018 • Yorumlar:

Adet düzensizliği sebepleri geniş bir yelpazedir. Enfeksiyon, hormonal bozukluklar, gebelik, kan pıhtılaşmasında bozukluklar, iyi huylu kitleler ve kanserler sebep olabilir. Doğurganlık çağında gebelik, yumurtlama bozuklukları, yapısal nedenler ve pıhtılaşma bozuklukları olarak sıralanabilir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gönül çimen adet düzensizlikleri hakkında uyarıda bulundu.

Normal Adet Döngüsü Nasıldır?

Menstruel siklus yani adet döngüsü birtakım hormonların rahim duvarında farklılaştırmalar oluşturmasıyla gerçekleşir. Gebelik oluşmayan bir döngü ise kanama ile sonuçlanır. Adet döngüsü kadından kadına değişkenlik gösterir. Ortalama süre 21 ile 35 gündür. 21 günden daha kısa aralıklarla adet görme sık; 35 günden daha uzun aralıklarla adet görme seyrektir. Kanamanın süresi ise 2-7 gün arasıdır. Kan kaybı ortalama 35 ml olup 5-80 ml arasında değişir. Kanama miktarının subjektif olarak belirlenmesi çok güvenilir değildir. Bir kadına göre normal olan diğerine göre anormal olarak algılanabilir. Fazla kanamanın en basit ölçü metodu kaç ped veya tampon kullandığının sorulmasıdır. Adet kanamasında pıhtı içermesi yada parça şeklinde kanama olması, çocuk bezinin kullanılması fazla kanamayı gösterir.

Adet Düzensizliği Sebepleri Nelerdir?

Kadınların mevcut adet düzenindeki değişikliklerin mutlaka incelenmesi gerekir. Adet düzensizliği sebepleri geniş bir yelpazedir. Enfeksiyon, hormonal bozukluklar, gebelik, kan pıhtılaşmasında bozukluklar, iyi huylu kitleler ve kanserler sebep olabilir. Doğurganlık çağında gebelik, yumurtlama bozuklukları, yapısal nedenler ve pıhtılaşma bozuklukları olarak sıralanabilir. Kadının yeme düzeninde, kilosunda ve fiziksel aktivite miktarındaki değişiklikler de önemli olabilir. Olası kanama bozuklukları açısından aile öyküsünün olması önem arz eder. Menopozal geçiş döneminde ise düzensizlikler en sık yumurtlama bozukluklarından (anovulasyon ) ve yapısal anomalilerden (myom,polip vb.) kaynaklanır. Ancak duvar kalınlaşması ve tümörler de unutulmamalıdır.

Anormal Kanama Aksi Kanıtlanana Kadar Kanser Kabul Edilir

Menopoz sonrası kanamalar çoğunlukla rahim duvarı ve vajinadaki incelmeden(atrofi) ayrıca kuruluktan kaynaklanır. Ancak bu kadınların % 15'inde rahim duvarında kalınlaşma görülürken, %7-10 kadarında ise rahim kanseri saptanır. Bu yaş grubunda anormal kanama aksi kanıtlanana kadar kanser kabul edilir.

Rahim Kanseri En Sık Kimlerde Görülür?

Rahim kanseri, kadın genital sisteminde en sık görülen kanserdir. Erken evrede tanı konulup tedavi edilmesiyle 10 kadından 9'u iyileşir. Ortalama görülme yaşı 60 olup özellikle menopoz ve sonrası dönemde sık görülür. Aşırı kilolu, şeker hastalığı ve yüksek tansiyonu olan, hiç doğum yapmamış, kadınlar da risk daha fazladır. Aile öyküsü olan ve erken yaşta adet görmeye başlayıp geç yaşta menopoza giren kadınlarda da risk fazladır.

Rahim Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Adet gören bir kadında;

  • Adet kanamalarının düzensiz ve sık olması,
  • Adet kanama miktarında artış,
  • Adet arası lekelenmeler olması

Adetten kesilmiş bir kadında ise;

  • Vajinal kanama olması
  • Aniden bol miktarda kötü kokulu akıntı olmasıvb.

Bu sebeple mevcut adet düzeninde olası sapmalarda temkinli olup, muhakkak bir uzman doktorla görüşülmesi gerekir.

 

Adet Düzensizliğinde Tanı- Tedavi:

Jinekolojik muayene, smear testi, ultrasonografi, laboratuar testleri ve gereken hastalarda biyopsi ile hasta değerlendirilir. Sebep ortaya konduktan sonra da nedene yönelik tedavi planlanır. İlaç tedavisi veya cerrahi işlem uygulanır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Gönül Çimen Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)