Vajinal Enfeksiyon

Yazar Gönül Çimen • 26 Aralık 2018 • Yorumlar:

Vajinal akıntı kadınların yaşamın her döneminde tedirgin eden bir şikayettir. Her yaş grubu kadında görülebilen bu şikayet özellikle üreme çağında ve gebelerde daha sık görülmektedir. Ancak sıkıntıların bir kısmı fizyolojik yani doğal olurken, bir kısmı ise enfeksiyon göstergesi olabilir ve tedavi edilmesi gerekir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gönül Çimen vajinal akıntı hakkında bilgi verdi.

Vajen belirli bir denge içinde çeşitli mikroorganizmalar içeren bir floraya sahiptir. Bu dengenin bozulması veya flora üyesi olmayan bir mikroorganizmanın eklenmesiyle vajinal enfeksiyon olur.

Akıntının Ani Başlaması Enfeksiyona İşarettir.

Saydam-beyaz, kokusuz ve kaşıntının eşlik etmediği özellikle adet dönemi sonrası artan akıntının olması doğaldır. Ancak akıntının miktarı sürekli bir ped veya tampon koymayı gerektirecek düzeydeyse aşırıdır. Ani başlangıç göstermesi enfeksiyonu gösterir. Yeşilimsi, sarı renk ve beraberinde kötü koku (keskin balık kokusu) olması veya kaşıntının eşlik etmesi de enfeksiyon belirtileridir.

Vajinal Duş Düşünülenin Aksine Koruma Yöntemi Değildir

Vajinal enfeksiyona neden olabilecek birçok etken vardır. En sık karşılaştıklarımız mantar, bakteriyel vajinoz, trikomonal vajinittir. Hepsinin kendine has tedavisi olup bazı enfeksiyonlar da eş zamanlı tedavi uygulamak gerekir. Bu enfeksiyonlar herhangi bir sebep olmadan da görülse de vajinal duş, vajen içi araçların kullanılması, yeni veya birden fazla cinsel partnerin olması durumunda daha çoktur. Ülkemiz kadınlarında vajinal duş bir nevi korunma yöntemi ya da hijyen düşünülerek uygulansa da bu duş korunmayı sağlamaz ve floradaki yararlı mikroorganizmalara zarar vererek dengeyi bozar ve enfeksiyona neden olur. Parfümlü sprey, pudra, sentetik çamaşırlar, sperm öldürücü argonlar, jeller, kremler ve tamponlarda vajinit durumunu arttıran etkenler arasındadır.

Vajinitten korunmak için nelere dikkat edilmeli?

  • Vajinal bölge hijyenine dikkat edilmeli,
  • Kişisel bakıma özen gösterilmeli ve gün aşırı veya günlük duş alınmalı,
  • Sıkan terleten, sentetik kıyafetlerden uzak durulmalı
  • Pamuklu kıyafetler tercih edilmeli,
  • Adet kanamalarında pedler sık sık değiştirilmeli ve deodorantsız pedler kullanılmalı
  • Vajinal duş yapılmamalı ve vajinal araç kullanmamaya özen gösterilmelidir.
  • Vajinit olmuş bir hasta tedaviye uyum sağlamalı ve tedaviyi yarıda bırakmamalıdır.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gönül Çimen “Rahim ve yumurtalığı etkileyen daha ciddi enfeksiyonlar ile cinsel yolla bulaşan hastalıklarda vajinal akıntıyla bulgu verebilir. Akıntıya ateş ve karın ağrısının eşlik etmesi de ciddi bulgulardır ve derhal doktora başvurmak gerekir. Ayrıca dikkat edilmesi gereken diğer bir hususta kadınların şikayetleri olsun olmasın yıllık muayene ve smear ( rahim ağzı kanser tarama testi) testlerini yaptırmasıdır.” dedi.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Gönül Çimen Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)