Ebeveynler İçin Tutarlı Olma Rehberi

Yazar Serap BuharalıPsikolog • 11 Temmuz 2021 • Yorumlar:

Öncelikle "Tutarlılık nedir?" Sorusuyla başlayalım. Tutarlılık; bağıntı ve düzen kavramlarının birbirine bağlanmış olması durumu,mantıklı bir bütünlük halidir.

Duygular ve stabil düşüncelerin de zamanla değişiklik göstermesi muhtemeldir. Ama şu vardır ki; bir konuda varılmış bir karar'ı duygusal tepkiler veya kişisel durumlar sebebiyle değiştiriliyor ise ve aynı olay karşısında sürekli farklı bir davranış ortaya çıkıyorsa, yani kısacası duruşta netlik yoksa muhatablarımız için büyük sıkıntı. Bizimle kuracağı ilişkide güvenli , samimiyet hissedemez ve her durumda "Acaba" der. Kaygı artar ve ilişki endişeli hale gelir.

 

Evet, tutarsız haller ve kararlar veren, bir zamanlar kabul ettiği durumları diğer zamanlarda reddeden bir insana  yaslanmak veya güvenmek çok zor. Bu niteliklere sahip olan kişi ebeveynse durum daha da kötüdür. Keza diğer insanlardan uzaklaşma imkanımız var iken ebevyenlerimizden uzaklaşmak çok zordur.

 

Tutarlılık sağlam karakterin olmazsa olmazıdır. Yanar döner olmak ya da o iple kuyuya inmemek işte çocuğun içinde kaldığı durum bu. O ip anne babanın ona sunduğu destek, rehberlik yanar dönerse çocuklar inanın bir lunaparkta yaşar gibi bir ailede yaşamak istemiyorlar. Başları dönene kadar binilen  oyuncakların sersemliğine anne babanın tutumlarında görmek istemiyorlar.

 

Sevgiyi bolca veren ebeveynler'de veya sevgiyi esirgeyen ebeveynler'de tutarlılık yoksa çocukların şahsiyet gelişimi zarara uğrar. Anne-babanın disiplin eğitimi,  sevgi ve saygı dozunda yani annelik-babalık konularını belirlemede önemli yer tutar. Aynı sözü edebilmek ortak bir tavır belirleyebilmek. 

 

Anne ve baba arasında hemen hemen %100 aynı dil olmak zorunda değildir. farklı düşünülebilirler ama bu çocuğun kaderi olmamalı. Anne baba arasında hatta çocuk doğmadan halledilmesi gereken bir mevzudur. (Hangi konularda nasıl davranacağız?). Detaylarda belki değil ama ana noktalarda doğru,sağlam ve kalıcı kararlar vermek adına konular tartışılmalı, nasıl bir minval üzerine çocuk yetiştirilecek ve bununla ilgili doğru bilgilerle donatılmış  uzmanlara başvurulmalı.

 

Günümüzde ebeveynler için hangi konuda nasıl tutarlı davranmalı konusu gerçekten bir muammadır. Doğru ve uzman kişilere ulaşmak ve sağduyulu davranmak durumundalar. Çocuğun hazlarını tatmin etmeyi hedef almak yerine; sınırlarını bilen, koruyan ve sınırı ihlal etmeyen bir birey olmalarını veya olmalarına odaklanmalıdırlar. 

 

Tutarlı olmak konusu iki taraflı incelenmeli :

1) Kendi ebeveynliğimizdeki tutarlılık.

2)Eşler arasındaki ebeveynlikte tutarlılık. 

 

Tutarlı  olmak ile ilgili temel noktaları maddelersek eğer;

1)Çocuklar için verilen bir kararın niçin verildiği ve neye hizmet ettiğine önem vermek (Gerçekten çocuğun yararına mı?).

 2)Bir duruma evet-hayır dediğimde;sonuna kadar evet-hayır diyebilecek miyim?

3) Çocuğum için verdiğim disiplinel kararlarda mantık ve kalbim nasıl işliyor?

4) Disiplinel kararlarda tutarlılığım için herhangi bir bilgi veya metod kaynağı araştırıyor muyum?

5)Tutarlılığım günlük halimden, yaşadığım olaylardan ya da duygu durumlarımın değişikliğinden etkileniyor mu?

6)Zora gelince,canım isteyince ya da sabrım taştığında geri adım atıyor muyum?

7)Eşime hep çocuğun önünde muhalif oluyor muyum?Yoksa uygun görmediğim tutumu onunla özel ve başbaşa bir konuşma yapabiliyor muyum?

8)Tutarlılık/kararlılık noktasında çocuklarımın da sesini duyuyor muyum? Onların da duygularını isteklerini yerine getirmesine fırsat veriyor muyum?

9)Çocukları yönlendirebilmekte hep kafam karışık mı? Bir öyle bir böyle yaparak deneme-yanılma yöntemi ile mi hareket ediyorum?

10)Kendim kendimle ne kadar tutarlıyım?

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)