Eklem Ağrıları ve Obezite Cerrahisi

Yazar İbrahim SakçakGenel Cerrah, Genel Cerrah • 23 Mart 2016 • Yorumlar:

Obezite sorunu yaşayan kişilerde fazla kiloların neden olduğu pek çok sağlık sorunu görülmektedir. Bunların başında; Tip 2 diyabet (şeker hastalığı), hipertansiyon,  Hiperlipidemi (kan yağlarının yüksekliği), eklem rahatsızlıkları, Over (yumurtalık) kistleri, depresyon ve bazı kanser türleri gelmektedir.  

Obeziteye eşlik eden ve yukarda saydığımız rahatsızlıklardan en sıkı görülenlerden bir tanesi eklem rahatsızlıklarıdır. Bu rahatsızlıkların en belirgin olanları; disk hernileri yani bel ve boyun fıtıkları ve dizlerde Artroz (Kireçlenme) gelmektedir. Bel fıtıklarının temel nedeni kilo nedeniyle vücudun postür dediğimiz duruş şeklinin bozulması ve vücudun ağırlık merkezinin kayması gelmektedir. Diz sorunlarının temel nedeni ile dizlerin taşıdığı ağırlığın artması nedeniyle aşınma ve eklem kapsülünde bozulmalardır. Diz eklemleri gövdenin ağırlığını taşımak için güçlü eklem bağları ve eklem kapsülü ile desteklenmiştir. Ayrıca eklem içi sıvı ağırlığı dengeli olarak dağıtmakta ve sürtünmeyi azaltmaktadır. Vücut ağırlığı arttıkça diz ekleminin bu koruyucu fonksiyonunu yerine getirmesi zorlaşmaktadır. Zaman içinde kişi kilo vermez ise eklemde aşınmalar ve yapısal bozukluklar görülmek te ve sonunda diz protezi ameliyatı kaçınılmaz hale gelmektedir. Normal kilolulara göre obez bireylerde diz eklemine ait rahatsızlıkların gelişme olasılığı iki kat daha yüksektir.

Obeziteye bağlı ortaya çıkan bu eklem sorunlarında kurtulmak için kilo vermek gereklidir. Kilo vererek ideal kilosuna ulaşan veya yaklaşan kişilerde eklem sorunları da hızla gerilemekte ve yürüyüşü ve vücut hareketleri rahatlamaktadır.  Yapılan bilimsel çalışmalar göstermektedir ki, Vücut kitle indeksi 40 Kg/m2’nin üzerinde olan obezlerde fazla kilonu % 67’sinin kaybı dizlere binen yükü % 50 azaltmaktadır.

Obezite ameliyatlarından birini (Mide by Pass, mide küçültme v.b.) geçirerek kilo veren bireylerde diz ve bel eklemlerine ait şikâyetlerin % 80 oranında gerilediği ortaya konmuştur. Yine, bu kişilerden bir kısmı diz protezi veya bel fıtığı nedeniyle ameliyat olacakken kilo verdikten sonra ameliyata gerek kalmamıştır. Kendi hastalarımızdan olan deneyimlerimiz de göstermektedir ki; diz protezi ameliyatı gerekliliği belirtilen kişilerde obezite ameliyatı uygulayıp kilo verdirdikten sonra protezden vazgeçilmiştir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

İbrahim Sakçak Genel Cerrahi, Metabolik Cerrahi Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)