Obezite ameliyatları gerçekten yüksek risklimi?

Yazar İbrahim SakçakGenel Cerrah • 16 Kasım 2016 • Yorumlar:

 

Obezite son 30 yılda tüm Dünya’da iki kat artış gösterdi. Bu durumun artarak devam etmesi beklenmektedir. Obezitenin en etkili ve kesin tedavisinin ameliyatlarla sağlandığı kanıtlandı, bu konuda tartışma yok. Ancak obezite nedeniyle ameliyat olmayı düşünen kişilerin Medyada yer alan haberler veya çevrelerindeki kişilerden duyumları nedeniyle riskli olduğu endişesine kapılmaları bu konudaki cesaretleri kırmaktadır. Acaba gerçekten obezite ameliyatları (Tüp Mide Ameliyatı=Mide Küçültme Ameliyatı, Mide bay pas ameliyatı) olanlarda yüksek riskli mi? 
Aslında gerçek olan şu ki; Dünyada her yıl ameliyat olmadığı halde 2.8 milyon kişi Obezite nedeniyle hayatını kaybetmekte, 35.8 milyon kişi bedensel engelli olarak yaşamını sürdürmektedir. Obez kişilerde; kalp krizi  ve Kanser (Kalın barsak, Meme ve Rahim Kanserleri gibi) riskinin yüksek olması, şeker hastalarının çoğunluğunun Obez olması, Kas ve Eklem hastalıklarına sık rastlanması Ölüm ve engelli olma riskinin başlıca nedenleridir.  Örnek vermek gerekirse; son otuz yılda Obezite iki kat artarken, Tip 2 Diyabet (Şeker hastalığı)’ de aynı oranda artış gösterdi. Bu da Obezite ve Diyabet ilişkisinin açık bir göstergesidir.
Oysaki günümüzde Dünya da yılda 400 bin Obezite ameliyatı yapılmakta ve bu ameliyatlardan sonra hayatını kaybeden kişi sayısı 800 dür. Türkiye de ise yılda 20 bin obezite ameliyatı yapılmakta ve yılda 20 civarında kişi ameliyatlardan sonra ilk bir ay içinde hayatını kaybetmektedir. Oysaki bir yılda obezite nedeniyle hayatını kaybedenler 4 bin kat daha fazla olduğu gerçeği ile karşı karşıyayız. Burada vurgulanan odur ki, ameliyat riskli deyip ameliyat olmayan kişilerin Obezite nedeniyle pek çok hastalığa açık oldukları gerçeğidir. Sırf Obez oldukları için İnfertilite (Kısırlık ) sorunu yaşayan, Diz aşınmaları nedeniyle Diz protezi ameliyatı olmak zorunda kalan, Lomber Disk Hernisi (Bel fıtığı) olan pek çok hasta mevcuttur.  Obez olup şeker hastalığı olan kişilerin Körlük, Böbrek yetmezliği, bacaklarda kangren riskleri ile karşı karşıya oldukları unutulmamalıdır.
Obezite ameliyatı düşünen kişinin öncelikli olarak doğru doktor ve doğru merkezde bu ameliyatı olması çok önemlidir. Karşılaşılabilecek sorunlar iyi bir cerrahi ekiple 10 kat daha az olurken, aynı zamanda deneyimli ekip sorunların üstesinden daha başarılı olarak gelebilecektir. O nedenledir ki; Obezite ameliyatı yapacak ekibin yılda en az 100 obezite ve Diyabet ameliyatı yapıyor olması tercih sebebi olmalıdır. Daha önce bu ameliyatları olmuş kişilerin önerileri bu konuda yol gösterici olabilecektir.
Sonuç olarak; Her ameliyatın kendine göre karşılaşılabilecek riskleri vardır ve sıfır riskli bir ameliyat yoktur. Obezite ve Şeker hastalığı nedeniyle yapılan ameliyatlar düşük, orta risk grubundadır ve yüksek riskli değildir. Örnek vermek gerekirse Safra kesesi, apandisit, guatr, burun estetiği ameliyatlarına yakın riskle yapılabilmektedir.  O nedenle güvenilir hastanelerde deneyimli doktorlar tarafından yapılması koşuluyla obezite ve şeker hastalığı ameliyatları ölüm dâhil pek çok ciddi sağlık sorunu riskinden kurtulmak için en etkili ve kalıcı tedavi yöntemleridir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

İbrahim Sakçak Genel Cerrahi, Metabolik Cerrahi Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)