Obezite ameliyatlarından hangisi tercih edilmeli? Tüp Mide mi, yoksa Baypas mı?

Yazar İbrahim SakçakGenel Cerrah • 16 Kasım 2016 • Yorumlar:

Obezite ameliyatlarından hangisi tercih edilmeli?
Tüp Mide mi, yoksa Baypas mı?
Obezite sıklığı; son 30 yılda tüm Dünya’da iki kat artış gösterdi. Bu durumun artarak devam etmesi beklenmektedir. Diyet, spor, akupunktur, bitkisel ürünler ve ilaçlar tedavide beklenen başarıyı gösterememektedir Bu konuda en etkili ve kesin sonuçlara ameliyatlarla ulaşılmaktadır. Peki hangi ameliyat daha üstündür veya tercih edilmelidir?
Obezite nedeniyle temelde iki çeşit ameliyat yapılmaktadır. Bunlar mide hacmini azaltan Sleeve Gastrektomi (tüp Mide=Mide Küçültme ameliyatı)  ve mide hacmini küçültmekle beraber gıda emilimini azaltan by pass (not: halk arasında bilinen yazılışları: baypas, bay pas) ameliyatlarıdır. Heriki ameliyat yöntemlerinde kısa dönem (1-2 yıl) kilo verme açısından benzer sonuçları olan ameliyat yöntemleridir.  Uzun dönem sonuçları açısından bay pas ameliyatları biraz daha etkili gözükmektedir. Ancak By Pas ameliyatlarında ince barsaklarla kısa yol oluşturulması, ömür boyu B12 vitamini kullanılması, internal herniasyon (karın içi fıtık riski), zaman zaman Safra Reflüsü (ağza safra gelmesi) olması gibi dezavantajları vardır. Bunun yanında Tüp Mide Ameliyatları ’nın ise paraözofageal herni (halk arasında bilinen adıyla Mide Fıtığı) nedeniyle Reflü( ağza acı su gelmesi) şikayeti olanlarda bu durumun devam etme olasılığının olması ve leakage (kaçak=sızıntı) riskinin diğer ameliyatlara göre biraz daha yüksek olması gibi dezavantajları vardır.
Dünyanın en saygın obezite cerrahisi dergisi olan Journal of Obesity Surgery dergisinde yayınlanan (Ekim 2016) ve pek çok merkezin verilerini karşılaştıran bir çalışmaya göre;
Gastrik Baypas ( Roux-en-Y Gastric by pass) ameliyatı yapılan 348 hasta ve Tüp Mide Ameliyatı (Sleeve Gastrectomy) yapılan 347 hastanın karşılaştırıldığı çalışmada Major (büyük) komplikasyonların heriki ameliyatta da benzer oranlarda olduğu ortaya kondu. Ancak, Tüp mide ameliyatından sonra Pnömoni (Zatürre) daha sık olurken, fistül (iç organlar ile cilt arasında veya iki iç organ arasında kanal oluşması) ,brid (yapışıklıklar) ve incarserasyon (barsakların sıkışarak beslenmelerinin bozulması) baypas ameliyatlarında daha sık karşılaşıldı. Leakage (Kaçak), enfeksiyon, darlık gibi komplikasyon (sorun) lar ise benzer oranlarda görüldü.
Heriki ameliyatın Minör(küçük) komplikasyonlar açısından karşılaştırıldığında yine benzer oranlarda riskler taşıdığı ortaya kondu. Bu minör risklerin başlıcaları; kanama, enfeksiyon, reflü, yara enfeksiyonu, disfaji (ağrılı yutma), kusma, trokar yeri ağrısıdır. Tüp mideden farklı olarak baypas ameliyatında dehidratasyon (sıvı kaybı) olan hastalar görüldü. Tüp mide ve baypas ameliyatı yapılan 695 hastadan baypas yapılan bir hasta hayatını kaybetmiş, tüp mide yapılan 347 hastanın hepsi iyilemiş.  Tekrar hastane yatışı gerekliliği açısından karşılaştırma yapıldığında baypas ameliyatı yapılanlarda bu oranın daha fazla olduğu ortaya çıkmaktadır.
Sonuç olarak; Tüp Mide ve Baypas ameliyatları benzer riskleri olan ameliyatlardır. Ancak baypas ameliyatında Dehidratasyon (sıvı kaybı), barsak tıkanıklığı ve yeniden hastaneye yatış gerekliliği oranı daha sık görülmektedir. Bu nedenlerle hangi ameliyatın yapılması gerektiğine hasta ve hekimin birlikte karar vermesinin doğru bir yaklaşım olacağı görülmektedir. Bu konuda hekimin tecrübesi de önemlidir. Sadece Tüp mide veya sadece baypas ameliyatı yapan bir hekimden çok heriki ameliyat yöntemini de uygulayan, karşılaştırmalı bilgi ve deneyim sahibi hekimin görüşleri dikkate alınmalıdır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

İbrahim Sakçak Genel Cerrahi, Metabolik Cerrahi Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)