Eklem Koruyucu Ortopedi Ne Anlama Gelmektedir?

Yazar Yusuf Onur Kızılay • 15 Nisan 2024 • Yorumlar:

Vücudumuzda farklı kemiklerin kıkırdak yüzeylerinin birbiri ile karşılıklı gelmesi ile oluşan yapıya “eklem” adı verilmektedir. İnsan vücudunda irili ufaklı birçok farklı tipte eklem bulunmaktadır. Eklem yüzeyi kıkırdaklarla kaplıdır ve bu kıkırdakların pürüzsüz olması eklem hareketinin ağrısız ve sağlıklı olabilmesi için hayati derecede önemlidir. Bunun yanında eklemlerin düzgün işlev görebilmesi için eklem içi ve çevresinde kıkırdağımsı dokular, eklem kapsülü ve birçok farklı bağ ve kas bulunmaktadır. Yine bu dokuların yapısal bütünlüğünün düzgün olması eklemin doğru çalışması için oldukça önem arz etmektedir.

İnsan vücudunun doğal olarak yaşlanması sonucu, spor aktiviteleri ya da kazalar gibi yaralanmalar sonucunda yukarıda belirtilen dokularda aşınmalar, yıpranmalar, yırtıklar ve kopmalar meydana gelebilmektedir. Bu yaralanma ya da zamanla meydana gelen doku aşınmalarına zamanında müdahale edilemezse eklemdeki yıpranma ve aşınma ilerleyerek eklemde işlev kaybına ve ağrıya sebep olabilmektedir. Eklem koruyucu ortopedi, eklem içi ve çevresindeki dokuların onarılması, aşınmanın ve doku yıpranmasının önüne geçebilmek için uygulanabilecek ameliyat dışı ve ameliyatları içeren her türlü ortopedik tedaviyi içine almaktadır. Bu tedavilere örnek olarak dizdeki eklem kıkırdağının aşınmasını durdurmaya ya da yavaşlatmaya yönelik enjeksiyon tedavileri, eklem çevresi kasları güçlendirmeye yönelik fizik tedavi gibi yöntemler ameliyat dışı tedaviler olarak gösterilebilirken menisküs onarım cerrahisi, bacak eğrilik düzeltme ameliyatları ya da kıkırdak transferi gibi ameliyatlar cerrahi tedavilere örnek olarak gösterilebilir.

Eklem koruyucu tedaviler ya da cerrahiler hastanın genel durumunun ya da eklemin uygun olması durumunda neredeyse bütün eklemlerde uygulanabilmektedir. Eklem koruyucu tedaviler, eklem hasarının ya da aşınmasının erken dönemlerinde uygulanırsa başarı şansı daha yüksektir. Bu sebeple bu tür tedavilerin hastalığın erken döneminde uygulanması önerilir. Eklem çevresi ağrı, kilitlenme, güçsüzlük, takılma, kilitlenme, boşa kaçma, dönme hissi, çıkma hissi ya da fonksiyon kaydı gibi durumlarda en kısa zamanda ortopedi doktorunuza başvurmanız önerilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)