Eklem Protezi

Eklem protezi, sizin ağrılardan kurtulup daha aktif, daha dolu bir hayat sürmenizi sağlar.

Siz ve doktorunuz bir eklem protezi ameliyatına ihtiyacınız olduğuna karar verdiğinizde sizin bu işleme fiziksel ve duygusal olarak hazırlanmanız gereklidir.

Nasıl Hazırlanabilirim
Yardımcıyı Hazır Etmek: Ameliyat sonrası birkaç hafta boyunca ihtiyaçlarınızı görebilmek için başkası tarafından yardıma ihtiyacınız olacaktır. Yalnız yaşıyorsanız evinize 2-3 hafta boyunca yardımcı almalısınız.

Evinizi Hazırlamak: Mobilyalarınızı yeniden düzenleyin. Belki odanızda geçici değişiklikler yapmak zorunda kalabilirsiniz. Bunları göz önünde bulundurmalısınız. Tabloları ve düşmenize ya da kaymanıza neden olabilecek halıları kaldırın. Elektrik kablolarını güvenli bir yere çekin. Takılmanıza ve düşmenize neden olmasın. Banyonuzu hazırlamayı unutmayın! Her an ulaşabileceğiniz malzemeleri düzenini sağlayın. Ve ev içi düzeninizde günlük hayatta kullandığınız eşyaları zeminde veya tavana yakın yerlerde bulunmamalı.

Evimi Neler Daha Güvenli Hale Getirecek?
-Yükseltilmiş tuvalet oturağı

-Yürüteç

-Kaymayan tip duş sandalyesi

-Yerdeki toplanmış halı, kilim ve kablolar

Sakin Olun!
Evinizde kendinize iyileşme odası olarak bir yer seçin. Çünkü zamanınızın çoğu bu odada geçecektir. Zamanınızın çoğunu oturacağınız, rahat, yüksek kaymayan ve mümkünse kolları bir koltuk edinin. Ve telefon, TV kumandası, su, ilaç gibi günlük ihtiyaç duyacağınız aletler yakınınızda olmalıdır.

Kendimi Fiziksel Olarak Nasıl Hazırlayabilirim?
Ameliyata fiziksel olarak hazır olmak iyileşme sürenizi hızlandırır ve kolaylaştırır. Sigara içiyorsanız azaltın ya da bırakın. Sigara içmek yara iyileşmesini ve düzelmenizi geciktirir. Ayrıca, ameliyat süresince anestezi için de zararlıdır.

Doğru Beslenme
Ameliyat öncesi sindirimi zor ve hazır gıdalardan uzak durun. Hazır yüyeceklerden beslenmekten kaçının. Hafif ev yemekleri tüketebilirsiniz.

Egzersiz
Diz ya da kalça protezi ameliyatı olacaksanız kollarınızı ve vücudunuzun üst kısmını kuvvetlendirmeniz sizin yürüteç ya da koltuk değnekleri ile daha kolay yürümenizi sağlayacaktır.

 

-Ameliyat öncesi kan tahlilleri ile ameliyata hazırlanacağınızı bilin.
-Ameliyat sonrası hastanede kaç gün kalacağınızı bilin.
-Ne kadar ağrınızın olacağını ve bu ağrıların nasıl geçeceğini doktorunuzdan öğrenin.
-Günlük hayatınızda normal yaşama ne zaman döneceğinizi bilin.

Ameliyat sonrası yapılacak egzersizleri ameliyat öncesinde mutlaka doktorunuzdan öğrenin. Çünkü öncesinde öğrenmek ameliyat sonrasında yapmanızı kolaylaştıracaktır.

Ameliyattan Beklentiniz Neler Olmalıdır?
Anlamadığınız herhangi bir konuda soru sormaktan çekinmeyin, her şeyi doktorunuza sorabilirsiniz. Ne kadar çok bilgi sahibi olursanız ekleminizdeki protezin hayatınızdaki değişikliklerine iyi uyum sağlarsınız.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)