Eklem Romatizmasında Fizik Tedavi

Yazar Osman Utku Karakaya • 4 Ağustos 2023 • Yorumlar:

Eklem Romatizması Nedir?

Eklem Romatizmasında Fizik Tedavi

Eklem Romatizması Nedir?

Eklem romatizması, tıptaki adıyla romatoid artrit, hareket sistemi içerisinde yer alan eklem, kas ve dokularda meydana gelen iltihaplı ya da iltihapsız bir hastalık türüdür. Eklem romatizmasının 4 çeşidi bulunmaktadır. Bunları romatoid artrit (iltihaplı eklem romatizması), osteoartrit ( kireçlenme; iltihapsız eklem romatizması, fibromiyalji(iltihapsız yumuşak doku romatizması), inflamatuvar artrit (iltihapsız yumuşak doku romatizması) olarak sıralayabiliriz.

Kronik olan eklem romatizmaları ciddi ağrılara neden olabilmekte ve hareketleri kısıtlayabilmektedir. Ağrılar genellikle boyun, sırt, omuzlar, dizler, göğüs ve belde hissedilebilmektedir. Farklı zamanlarda ağrınınşiddeti ve ağrının yoğunlaştığı bölge değişiklik gösterebilmektedir.Hastalarda yorgunluk ve bitkinlik sıklıkla görülmektedir. Eklem romatizmaları, ağrılı kısımlarda şekil bozukluklarına ve sertleşmelere de sebep olabilmektedir.

Eklem Romatizmasının Belirtileri Nelerdir?

Eklem romatizmasının en çok rastlanan belirtisi şiddetli ağrıdır. Belirgin şekilde hissedilen bu ağrı, bir ya da birden fazla eklem bölgesinde hissedilir. Ağrılı olan bölgede; hareket edildiğinde, dokunulduğunda ağrı hissedilmesi belirtilerin en sık görülenleridir. Bunun yanında, romatizmanın bulunduğu bölgenin hareketsiz kalması durumunda şişlik meydana gelmesi de belirtiler arasındadır. Eklem romatizması olan hastalarda ağrısız deri altı nodülleri, kalp ve akciğer tutulumu, gözlerde ani kızarma ve ağrılar da meydana gelebilmektedir. Toplumda ağrıların artmasının sebebi iklim koşulları olarak yorumlanmaktadır. bu anlayış kısmen doğruluk payı taşır fakat yorumlanması yanlıştır. Ağrıların şiddetini, basıncın artması ve nemin düşmesi sebep olabilmektedir.

Eklem romatizmasında iltihaplanma akciğerler, böbrekler, gözler, kalp, kan damarları, cilt, kemik iliği, sinir dokusu ve tükürük bezlerini de olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

Eklem Romatizmasının Nedenleri Nelerdir?

Eklem romatizması, iltihaplı romatizma ve iltihapsız romatizma olarak ikiye ayrılabilir. İltihaplı romatizmanın sebepleri tam olarak bilinmemekle birlikte genetik faktörlerle aktarıldığı düşünülmektedir. İltihapsız romatizmanın için farklı nedenleri bulunmaktadır. Bu nedenlerin başında genetik faktör gelir. Eklem romatizmasına sebep olan çevresel faktörler de yer almaktadır. Bunların içerisinde fazla kilo alımı, eklemin aşırı yıpranması, spordan kaynaklı sakatlanmalar ve travmalar gösterilmektedir. Cinsiyet ve yaş da romatizma hastalıklarını etkileyen faktörler arasında yer almaktadır. Kadınlarda erkeklerle kıyaslandığında görülme oranı daha yüksektir. Her yaştan insanda görülebilmekle birlikte 30-50 yaş aralığından sıklıkla görülmektedir.

Eklem Romatizmasında Fizik Tedavi

Eklem romatizması teşhisi konulan bir hasta için tedavi yöntemi özel olarak hazırlanır. Eklem romatizmasında en çok tercih edilen tedavi yöntemi fizik tedavidir. Tedavi yöntemi eklem romatizmasının türüne ve gelmiş olduğu evreye göre değişiklik göstermektedir. Hasta iltihaplı ve şişliklerine neden olan bir romatizmaya sahipse soğuk buz uygulamaları içeren tedaviler gerçekleştirilmektedir. Eğer romatizma kronik dönemde ve iltihapsız ise daha çok ısıtıcı çalışmalar içerek tedaviler gerçekleştirilmektedir. Elbette fizik tedavi yöntemleri bunlarla sınırlı değildir.

Fizyoterapi günden güne gelişen ve güncellenen yöntemler ile bireylere kendilerini en rahat hissettikleri ev ortamında verilmektedir. Evde fizik tedavi, gerçekleştirilen tedavi süreci boyunca hastanın hareket kısıtlığının giderilmesi, ağrılarının azaltılması, günlük yaşam becerilerini en üst seviyede gerçekleştirebilmesine yönelik yöntemleri içermektedir. Hazırlanan egzersiz planının uygulama süresi boyunca fizyoterapist, hastaya hareketlerin en doğru gerçekleştirilmesi hususunda yardımcı olmaktadır.

Eklem romatizmalarında oldukça etkili olan fizik tedavi yöntemleri; eklem romatizmasının türüne ve evresine göre masaj, lazer ışınları, traksiyon, manyetik alan uygulamaları, ultrasonik ses dalgaları, yüzeysel sıcak ve soğuk uygulamaları, ağrı kesici ve kas güçlendirici egzersizler gibi yöntemlerin kullanılması ile gerçekleştirilebilmektedir.

Evde fizik tedavi, birçok imkânı hastaların ayağına getirmekle birlikte, hastaların kendilerini rahat hissettikleri ortamda tedavinin gerçekleştirilmesini sağlamakta ve bundan dolayı da oldukça tercih edilmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)