Ekran Süresinde Sınırlar Nasıl Belirlenir?

Yazar Hazel Özçelik • 24 Temmuz 2023 • Yorumlar:

Birçok ebeveyn, çocukların ekran başında geçirdiği süre konusunda endişelenip, ne kadar süre geçirmelerinin ideal olduğu ile ilgili birçok fikir duyar. Aslında ekran süresinin çocukların uyku, egzersiz, sanat, spor aktivitelerine ayırdığı zaman ve tüm bunlara ilgi düzeyi göz önüne alınarak belirlenmesi gerekir.

Ekran süresiyle ilgili kurallar koymanın kolay olmadığı doğrudur. Ancak bunun önüne geçip ebeveyn-çocuk çatışmasını engellemenin yolları mevcuttur. Bu yollar;

  1. Kontrol listesi oluşturun.

Çocuğunuz için yapacağınız ‘’gelişimsel kontrol listesi” yani çocuğunuzun mutlu ve sağlıklı kalması için zaman harcaması gereken aktivitelerin listesini yapmak süreyi belirlemenize yardımcı olacaktır. Örneğin;

  • Çocuğum yeterince uyuyor ve dengeli besleniyor mu?

  • Her gün biraz egzersiz yapıyor mu?

  • Ailesi ile birlikte kaliteli zaman geçiriyor mu?

  • Arkadaşlar ile iletişim halinde mi?

  • Ev çalışmaları sorumluluğunu üstleniyor mu?

  • Kendisi için önemli olan hobilere ve ders dışı etkinliklere zaman harcıyor mu?

Bu soruların çoğuna evet yanıtı verebiliyorsanız, çocuğunuzun tablet veya Tv ile zaman geçirmesine izin verebilirsiniz.

  1. Kontrol listesi tamamsa ekran süresi sınırlandırmasına bakabilirsiniz.

Gelişimsel kontrol listesi tamamsa, çocukların ekran başında geçirdiği süreye bazı yeni sınırlar koymanız gerekip gerekmediğine karar verebilirsiniz. Kuralların çok katı ve aşırı olması yardımcı olmayacağı gibi ilişkinize de zarar verir. Bu nedenle sağlıklı sınırlar belirlemek ve çatışmayı minimumda tutmak için şu yöntemleri deneyebilirsiniz.

  • Anladığınızı hissettirin.

Çocuklara ekranda geçirdiği sürenin sevdikleri şeyi yapmaları için kendilerine ait bir zaman olduğunu bilmesini sağlayın. Onu anladığınız söyleyin ve ekranın onun için rahatlık ve eğlence kaynağı olduğunu bildiğinizi aktarın.

  • Bonus ekran süresi sunun. 

İyi davranış için bir teşvik olarak ekstra ekran süresini kullanmayı deneyin. Burada önemli olan çocuğun fazladan zaman kazanmak için neyin gerekli olduğunu tam olarak anlamasıdır. Örneğin, şikayet etmeden yatmaya hazırlanmak, ertesi gün onlara fazladan on dakika kazandırabilir. 

  • Altenatif listeniz hazır olsun.

 Çocuğunuzla birlikte tercih ettikleri ekran dışı aktiviteleri (sanat dalları, kitap okuma veya bir evcil hayvanla oynama gibi) listesi hazırlamanız ekranı bırakmasını kolaylaştırır.

  • Zamanı belirleyin. 

Çocukların ekranı kullanmalarına izin verileceğini bildikleri günün veya saatin önceden belirlenmesi işinizi kolaylaştırır. Örneğin, akşam yemeğinden önceki 30 dakika, her zaman ekran saatine açıktır. Bu durum, çocukların ne bekleyeceklerini bilmelerine yardımcı olur ve diğer zamanlarda ekran isteklerini azaltır. Diğer alanlara zaman ayırmasını sağlar.

  • Sağlıklı ekran kullanımını modelleyin. 

Belirli zamanlarda kendi ekranlarınızı bir kenara koymaya özen gösterirseniz, çocuklarınızın da aynı şeyi kavga etmeden yapmaları daha olasıdır.

  1. Sınırları çizdikten sonra sınırları bozmayın.

Bir sistem kurduğunuzda, çocukların buna karşı çıkması olasıdır. İlk birkaç gün agresif olabilirler, birden fazla kez soru sorabilirler, kızabilirler. Çocukların sınırları zorlamaları doğaldır fakat plana bağlı kalmanız bu tepkileri yok etmenizin ve sağlıklı ekran kullanımına geçmenin tek yoludur. 

  • Tartışmayın. 

Ekran zamanı söz konusu olduğunda, mantıklı açıklamalar ve gerekçeler çocuklar için pek önemli değildir. Kurallarla ilgili tartışmaya girmek sizin öfkelenmenizden başka bir işe yaramaz. Kurallar bir kez oluşturulduğunda, tartışmaya açık değildir.  

  • Suçluluk hissetmeyin. 

Çocuklar genellikle yüreklerinizi sızlatan örneklemelerde bulunurlar. "Bütün arkadaşlarım bu oyunu istedikleri kadar oynuyor, ben de istiyorum.’’ Bu olası tepkinin altındaki mesajın farkında olmak sistem oluşturmanıza ve kendinizi daha huzurlu hissetmenize yardımcı olacaktır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)