El Estetiği

Eller güneş ışığına en çok maruz kalan bölgelerden biri olduğundan yaşlanma belirtilerinin ilkgörüldüğü yerlerdendir. Özellikle yüz germe gibi yüzü gençleştirmeye yönelik işlemler yapıldığında ellerdeki yaşlanma daha da ön plana çıkar. El tedavilerinde tercih edilebilecek çeşitli metotlar var. Bir metot tek başına uygulanabilir ya da diğerleriyle kombine edilerek başarılı sonuçlar alınabilir. 

Uygulanabilir tedavilerden en yaygın olanları kimyasal peeling, microdermabrasion, skleroterapi, injectable fillers ve laser skin resurfacing. 

Kimyasal peeling deriye kimyasal solüsyon sürülerek derinin üst tabakasını soyup, deriyi iyileştirme ve düzeltme amacı ile uygulanmaktadır. Kimyasal peeling işlemin derinlik seviyesine göre yüzeysel, orta ve derin olarak sınıflandırılır. Genelde kullanılan yüzeysel ve orta derinlikteki kimyasal uygulamalardır. Derin kimyasal peeling’in yerine lazer ile soyma ya da dermabrasyon yöntemi tercih edilmektedir. Kimyasal peeling’in muayenehane ortamında uygulanabilmesi, ameliyathane şartları gerektirmemesi tercih edilirliğini arttırmaktadır. Kimyasal peeling tedavisi sonrasında ve seans aralarında güneş koruyucu ve nemlendirici kullanılmalıdır. 

Microdermabrasion ise uygulama için geliştirilmiş özel bir sistem ile kristal parçacıkların cilt yüzeyine püskürtülmesi, cilt yüzeyinde güçlü bir sürtünme etkisi ile problemli tabakanın soyulması ve daha sonra bu taneciklerin soyulan ölü deri ile birlikte vakum yöntemi kullanılarak cilt yüzeyinden atılması yöntemidir. Microdermabrasion ile cildin epidermis tabakası yüzeysel olarak aşamalı bir şekilde soyulur. Böylece cilt yüzeyinde oluşan pigmentasyon lekesi, iz, kırışıklık gibi sorunlar problemin derecesine göre soyulmanın etkisi ile iyileşir. İşlem uygulanırken cilt yüzeyinde kan dolaşımının artmasıyla hücre yenilenmesi hızlanır böylelikle alttan canlı, taze ve pürüzsüz bir cilt ortaya çıkar. Cilt yüzeyinde herhangi bir problem olmasa da her sene belirli bir kür olarak uygulanması ciltte yaşlandırma geciktirici bir etki sağlar. 

Skleroterapi ise eldeki damarlı görüntünün tedavisi için kullanılan bir yöntem. Bu yöntemde damarın içine çok ince bir iğne ile girilerek az miktarda damarı kurutan ilaçlar verilir. Bu konsantre çözeltiler damarın iç cidarını bozarak damarın kapanmasına neden olurlar. Kapanan damar daha sonra vücut tarafından emilerek yok edilir. İnjectable fillers ya da collagen injections, tedavide canlılardan elde edilen doğal proteinlerin kullanılmasıdır. Dolgu maddesinin cilde enjekte edilmesiyle kırışıklık bölgesinde hacim yaratılarak kırışıklık çizgileri düzeltilir.Daha çok ameliyatsız tedavilerle genç ve yumuşak görüntüyü elde etmek isteyen hastaların tercihidir. 

Lazerle cilt yenileme ise yeni bir yöntem olmasına rağmen çabuk geliştirilmiş ve tercih edilenlerden biri olmuş bir metot. Uygun lazer cihazı ile bilgisayar kontrolünde kırışıklıkları gidermek ve cildi tazelemek amacıyla kullanılır. En üstten ince bir tabaka kaldırılarak cildin düzleştirilmesi ve aynı zamanda özel bir teknikle collagen dokunu gerginleştirilmesi sağlanarak kırışıklıklar yok edilir. Tedaviden sonra daha genç su tutma yeteneği yüksek 

hücreler oluşur, böylelikle cilt tazelik ve gerginlik kazanır. 

Tüm bu aşamalara gelmeden de el güzelliğiyle ilgili önlemler alınabilir.El derisinin kırışmasına 

ve leke oluşmasına karşı üretilmiş pek çok ürün piyasada bulunabilir. El temizliğinde 

nemlendirici ya da krem içeren sabunları tercih edin. Ellerinizi yıkadıktan sonra kuruluk 

hissediyorsanız nemlendirici bir kremle masaj uygulayarak ellerinize bakım yapın. Aynı 

şekilde güneş ve kötü hava koşullarında da elleri nemlendirmek el bakımında önemli bir 

etkendir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ulvi Güner Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)