EMDR Nedir?

Yazar Emine Demirkale • 18 Eylül 2023 • Yorumlar:

Psikolojik destek almak isteyen danışanların sorduğu ortak sorulardan biridir. EMDR etkinliği kanıtlanmış bir psikolojik danışmanlık yaklaşımı olması buna en büyük etkendir.

Peki EMDR nedir ?

Dr. Francine Shapiro’nun tesadüfen keşfettiği ve daha sonra geliştirdiği, Türkçe açılımıyla Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme, güçlü bir psikoterapi yaklaşımıdır. Çocukluk çağı travmaları, yas, fobiler, duygusal zorlanmalar, kronik ağrı, kaygı bozuklukları, obsesif kompulsif bozukluk gibi pek çok psikolojik rahatsızlığın tedavisinde kullanılmaktadır. Ayrıca EMDR birçok uluslararası sağlık ve devlet kurumu ( Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO, World Health Organization) tarafından etkin bulunmuştur.

EMDR NASIL ETKİ EDİYOR?

EMDR nedir? sorusunun cevabını öğrendikten sonra EMDR Nasıl Etki Eder? sorusu akıllara gelebilir. Beynimiz, yaşam deneyimlerimizi işleyerek işlevsel hale getirmek için her an çalışır. Duygu, düşünce, imge, koku, ses gibi bilgiler işlenip ilişkili anı ağlarına bağlanarak bütünleştirilir. Böylece o deneyimle ilgili öğrenme gerçekleşmiş olur ancak bazı zorlayıcı yaşantılarda bu sistem bozulur ve var olan bilgi başarılı bir şekilde ilişkili anı ağına işlemlenemez. Bu da yaşanan zorlanmanın insan üzerindeki olumsuz etkisinin devam etmesine olmasına sebep olur. Etkisini sürdüren anı ve yaşantılara yönelik uygulanan biyolojik temelli bir psikoterapi yöntemidir.

EMDR ile beynin zamanında yapamadığı bu işlemin yapmasına fırsat verilir. Kullanılan teknikler ile kilitli kalmış anının sağlıklı şekilde işlemlenmesi sağlanır. Böylece öğrenme gerçekleşerek, danışan rahatsızlık duyduğu durumundan öteye geçip sağlıklı tepkiler vermeye başlar. 

EMDR HANGİ DURUMLARDA KULLANILIR ? 

EMDR hemen hemen çoğu psikolojik problemler için tercih edilebilir. Depresyon, fobiler, performans gelişimi, özgüven eksikliği, travmaların etkisi gibi birçok alanda çalışılabilir. Uzman alanında yetkin ise herhangi bir zarar ile karşılaşılmamaktadır.

EMDR NE KADAR SÜRER ?

EMDR, bir çok terapi ekolünün tedavi süresinden daha kısa sürmektedir. Çözüm odaklı ve sistematik bir yaklaşımdır ancak bu süre danışanın getirmiş olduğu soruna, eşlik eden bazı durumlarına, travmalarının yoğunluğuna ve kişilik özelliklerine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Emdr yöntemi psikoloğun klinik kararına göre diğer psikoloji ekolleri ile beraber de kullanılabilir. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)