EMDR Terapisi Nedir?

Yazar Leyla Kaya AlkılıçPsikolog • 12 Mart 2021 • Yorumlar:

Travma denilince akla savaş, sel, deprem, kaza gibi büyük olaylar gelir. Evet, bunlar pek çok açıdan kalıcı hasarlar bırakan büyük travmatik olaylardır. Ancak her zaman böyle büyük olaylar aramamız gerekmez; küçük ama daha sık gerçekleşen zorlayıcı yaşam olayları da travma olarak kabul edilmektedir. Hayati tehlikesi olmayan ve insan eliyle meydana gelen bu travmalar (ihmal, terk, taciz gibi) daha sık yaşandığı için büyük travmalarla aynı oranda yıkıcı etkiye sebep olabilmektedir.

EMDR teorisinin dayandığı Adaptif Bilgi İşleme Sistemi’ne göre, beyin kendisine ulaşan her bilgiyi işleme ve işlevsel hale getirme mekanizmasına sahiptir. Bu sayede öğrenme gerçekleşmekte ve bilgi ilerideki deneyimlerde kullanılmak üzere depolanmaktadır. Ancak travmatik ya da çok fazla rahatsız eden bir olay gerçekleştiğinde bu sistem bozulabilmekte; anı işlenemediği için öğrenme gerçekleşememektedir. Ve zihin o an deneyimlediği tüm olumsuz duygu, düşünce ve beden duyumlarını olduğu şekliyle kaydetmektedir. Bu türden anılara ‘işlenmemiş anılar’ denir.

Günlük hayatta aile, okul, iş çevresinde yaşanan ve etkisi travmatik olan olumsuz yaşantılar işlenmemiş anılar arasında yer alabilir. EMDR’ye göre bugünkü korkularımızın, kaygılarımızın ve uygun olmayan davranışlarımızın temelinde bu anılar yatmaktadır. Bu sebeple kişi, yaşadığı travma aklına geldiğinde veya herhangi bir şeyle tetiklendiğinde bile, o olayı tekrar yaşadığını hissedebilmektedir.

EMDR, etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmış fizyolojik temelli bir terapi yöntemidir. EMDR seansları ile kişiye acı veren anılar, beynin bilgiyi işleme mekanizmasından faydalanılarak uygun şekilde işlenmekte ve depolanmaktadır. Bu sayede kişi olayı yeni ve sağlıklı bir perspektiften görmekte ve anı artık onu rahatsız etmemektedir.

EMDR ile sadece travma çalışılmamakta, birçok değişik psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde de kullanılmakta ve hatta özgüven, performans geliştirme gibi olumlu becerileri geliştirmek için de bu yöntemden faydalanılmaktadır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)