Emeklilik Duraklama Dönemi Mi Yeni Bir Başlangıç Mı?

Yazar Ebru Özkurt Topçu • 17 Ağustos 2023 • Yorumlar:

Emekli olduktan sonra bu şekilde aktif kalmak, yeni şeyler yapmak, kendini bir şeylerle meşgul etmenin insan ruhuna faydası nedir?

Emeklilik sürecinin duraklama dönemi gibi algılanması ve insanların daha durağan yaşaması depresyona açık davetiyedir. Kendisini meşgul edecek uğraşların olması insanın kendini işlevsel hissetmesi için oldukça önemlidir. İşe yarar hissetmeyen insanın yaşam doyumu azalır bu da zaman içinde önemsizlik, değersizlik gibi duygulara neden olarak depresif ruh haline dönüşebilir.

İnsan aktif oldukça işe yaradığını bildiği sürece kendini gerçekleştirebilir ve kendilik değeri artar. Yoğun iş sürecinden emekliliğe geçildiğinde boşluğa düşülmemesi için yeni hobi, uğraş, ilgi alanlarına yer verilirse insanın yaşamında huzur, keyif ve mutluluk duyguları beslenir. Kendini genç ve dinç tutmak için bu yaş grubu insanlara tavsiyeleriniz nelerdir?

Hayatının bu döneminde yeni şeyler öğrenmek, yeni rutinler oluşturmak gibi bir keşif süreci başlatmak yaşamı anlamlı kılar. Bu enerji ve motivasyon sağlar. Öncelikle bu yaş grubunda kendi istek ve ihtiyaçlarını fark etmeye odaklanılmalıdır. Çoğunlukla bu yaşa kadar iş, aile , ekonomik amaçlar daha ön planda olabiliyor. Emeklilik sürecinde dinlence mi eğlence mi girişim mi hangisi daha iyi gelecekse bunlar düşünülmeli önceliklendirilmelidir

Kendini genç ve dinç tutmak için kendi evinizde de yeni yaşam ve uğraş alanları oluşturabilirsiniz. Balkonunuzda veya evdeki saksılarla çiçek ve bitkilerle ilgilenebilirsiniz. İnternet sayesinde yeni bir dil, el işi gibi hobilere kolayca ulaşılabilir. Aynı şekilde hem yeni bir uğraş edinmek hem de sosyalleşmek isteyenler için seyahat, resim, fotoğraf, yabancı dil gibi kurslar araştırılabilir. İş temponuzdan dolayı fazla vakit ayıramadıysanız ailenize varsa torunlarınıza, arkadaşlarınıza zaman ayırmak için fırsat görebilirsiniz. Aslında neler emeklilik döneminize kadar eksik kalmış, az vakit ayrılmış pişmanlığı yaşatıyorsa; bu alanlara yoğunlaşmak iyi gelecektir.

Çevre baskısı ve elalem ne der prangasından uzaklaşarak “Ben ne istiyorum?” sorusunun cevabıyla yeni yaşam dönemi şekillendirilmelidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ebru Özkurt Topçu Psikoloji, Aile Danışmanlığı Uzm. Kl. Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)