Telefonların Yaşama Etkileri

Yazar Ebru Özkurt Topçu • 25 Eylül 2023 • Yorumlar:

Neden her işimizi telefonlar aracılığı ile yapmaya başladık ve telefonlarımıza bu kadar bağımlı hale geldik? Hayatın temposu içinde yorgun, yetişme telaşında olma hali insanın telefon kullanım sürelerini arttırdı. Her türlü bilgiye, sosyalleşme dahil pek çok ihtiyaca hızlı erişim kolaylığı sayesinde yaşamın her alanına sızan telefonlara bağımlı olma halini arttırdı.

• Akıllı telefonlar bizi yalnızlaştırdı ve tembelleştirdi diyebilir miyiz? Kesinlikle evet akıllı telefonlarla tek tuşla halledilen işler insanları tembelleştirdi, çaba gerektirmeyen seçenekleri tercih etme olasılığı yükseldi. Telefon başında geçen bir yaşamda kişi dış dünyadan uzaklaştıkça daha izole olacak ve yalnızlaşacaktır.

• Özellikle gençlerle aile içi sohbetler azaldı, ellerinde telefonla yemek yiyen ergenlerle birlikte geçirilen zamanlar yok denecek kadar az. Akıllı telefonlar nedeniyle yaşanan bu sorunun üstesinden gelmek için neler yapılabilir? (Mesela odasına yemek isteyen çocuğun masada yemek yemesini sağlamak gibi) Gençlerin sosyalleşmesi, akranlarıyla etkileşimde olması, kendilerini sosyal medya aracılığıyla ortaya koyması-kabul görmesi gibi boyutlarıyla telefon onlar için daha büyük anlam taşır. Kimi zaman da telefon, gençlerin gerçek sosyal hayatta olamadıkları , gerçekleştiremedikleri halleri rahatça ifade ettikleri bir kaçış yeridir. Gençlerin telefon kullanımlarını azaltmak için ilk önerim onların hayatındaki etki ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurulmasıdır. Evde tüm aile bireylerinin telefondan uzak sohbet zamanlarının belirlenmesi ve buna önem verilmesi iletişimi güçlendirecektir. Ortak geçirilen zamanın keyif vermesi, anlaşıldığını hissettiği, ifade özgürlüğünün olduğu güven ortamını sağlamak da önemlidir. Telefon ile uğraşmadan geçirdiği zamanı tercih edebilir hale getirmek için temel düzenlemeler yapılmalıdır. Gençler hayatına spor, dans, sanat aktiviteleri dahil edilebilir. Yemek düzeninde olabileceği gibi tek başına ekran karşısında yemek yemesine izin vermemek yerine aile olarak beraber yemeğin tadını arttırmaya özen gösterebilirsiniz.

• Hayatımızı kolaylaştıran ama bir yandan da bizi iyice tembelliğe ve asosyalliğe iten akıllı telefonların hayatımızı bu derece kontrol etmesini engellemek için neler yapabiliriz? Telefonların esiri olmamak için kullanımınızı sınırlandırmak, gün içinde de akşam saatlerinde de telefonsuz geçirdiğiniz zamanlar belirleyebilirsiniz. Yemek yerken, tatildeyken, arkadaşlarınızla buluştuğunuzda, ailenizle beraberken telefonunuzu sessizde veya fiziken uzağınızda tutarak sürekli sizi tetiklemesini kontrol altına alabilirsiniz. Kolaylaştırıcılık etkisini azaltmak için mümkün olan bazı işlemlerinizi(vaktinizi ayarladığınızda sipariş vermek yerine yakındaki markete giderek alışveriş yapmak gibi) telefonsuz tamamlamayı tercih edebilirsiniz

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ebru Özkurt Topçu Psikoloji, Aile Danışmanlığı Uzm. Kl. Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)