En Sağlıklı Spermi Seçebilmek

Mikroenjeksiyon için kullanılan spermin seçimi gebelik elde etmek bakımından oldukça önemlidir. Sperm morfolojisi önemli olduğu kadar spermin olgunluğu ve DNA hasarının olmaması gibi kriterler önemlidir. Günümüzde kullanılan bazı sperm seçim yöntemleri vardır.

Sağlıklı Spermin Seçimi Kimlerde Gereklidir?

  • Önceki uygulamalarında düşük döllenme oranı olan çiftlerde
  • Önceki uygulamalarında embriyo kalitesi düşük olan çiftlerde
  • Sperm morfolojisi kötü vakalarda
  • Sperm hareketi düşük vakalarda
  • Dondurulmuş düşük kaliteli spermlerin kullanılması gerektiğinde
  • Tekrarlayan gebelik kaybı olanlarda

1. Picsi Ve Sperm Slow

Hyalorunan normalde yumurtanın çevresinde bulunan bir madde olup sadece olgun spermler tarafından tanınır ve tutunmaları sağlanır.

Bu yöntemde sağlıklı ve olgun spermlerin Hyalorunan adlı maddeye bağlanması sağlanıyor. Geleneksel ICSI (mikroenjeksiyon) uygulamalarında spermler mikroskop altındaki şekil ve hareketlerine göre seçilir. PICSI yöntemi bu noktada olgun spermlerin hyaluronan maddesine bağlanma özelliği sayesinde sperm seçiminde kullanılan bir yöntemdir.

2. Macs  (Magnetc Activated Cell Sorting)

Sperm yıkama yöntemi ile olgun ve sağlıklı spermlerin seçilmesi sağlanıyor. Klasik sperm yıkama yöntemlerinden farklı olarak manyetik alan içerisinden geçirilen spermlerin olgun ve DNA hasarı olmayanların seçilmesine olanak tanımaktadır.

Spermin mikroskopla incelendiğinde şeklinin güzel olması onun genetik yapısının normal olduğunun veya olgunluğunu tamamladığının kanıtı değildir. Tüp bebekte spermi mikroenjeksiyon yöntemi ile yumurtanın içerisine enjekte etmeden önce bu yıkama yöntemi kullanılarak olgun ve normal kromozom oranına sahip spermleri seçiyoruz. 

3-Imsi (Intracytoplasmic Morphologically Selected Sperm Injection)

400-600 büyütmeli normal mikroskoplarla bazı sperm anormallikleri tanımlanamayabilir. IMSI yöntemi sperm hücresinin mikroskopun yüksek büyütmesi ile (yaklaşık 6000 büyütmeli mercek sistemi) seçilmesi ve bu seçilmiş sperm ile mikroenjeksiyon yapılması yöntemidir. Mikroenjeksiyon için seçilen spermin morfolojik bakımdan normal olması önemlidir.

Sperm hücresi çok fazla büyütülüp incelenerek şeklinde problem olmayan spermler seçilir. Spermlerin başında vakuol denilen ve normal mikroskopla görülemeyen anormallik varlığında genetik bilgiyi taşıyan DNA ‘da da hasar olabilir, anormal embriyo gelişimine yol açabilir. IMSI, hasarlı DNA içeren spermlerin yumurta içine enjekte edilme olasılığını azaltır.

Sağlıklı Spermler Seçilince Gebelik Kaybı Azalıyor mu?

Embryo kalitesini belirleyen en önemli faktörlerden biri spermin kalitesidir. Mikroenjeksiyon için kullanılacak spermin seçimi hayati önem taşımaktadır. 

Burada önemli olan az sayıda ve problemli olan eldeki mevcut spermleri en iyi tekniklerle seçerek mikroenjeksiyon yöntemi ile yumurtayı döllemek ve elde edilen iyi kalitede embryolarla sağlıklı bebeklerin doğmasını sağlamaktır. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Nilgün Turhan Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite, Perinatoloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)