Endoskopik Obezite Cerrahisi Revizyonları

Yazar Mehmet Çelikbilek • 25 Temmuz 2023 • Yorumlar:

Bariatrik cerrahi kilo kaybı için oldukça etkili olabilir, ancak gerçek şu ki, hastalar sonunda kilolarını geri alabilirler. Aslında, 5 bariatrik cerrahi hastasından 1'den fazlası sonunda kilolarının tamamını geri almaktadır. Şimdiye kadar, tekrar kilo vermeye yardımcı olacak tek seçenek , çok riskli olan ve çoğu hasta veya cerrahın tercih etmeyeceği bir seçenek olan cerrahi bir revizyondu. Artık, endobariatri yoluyla elde edilen ileri teknoloji ile hastalar, bariatrik cerrahilerinin güvenli, etkili, aynı gün içinde revizyonunu yapma seçeneğine sahiptir. Tamamı endoskopik olarak ve herhangi bir kesi yapılmadan gerçekleştirilmektedir.

ENDOSKOPİK GASTRİK BYPASS REVİZYONLARI

Gastrik bypass, doğrudan ince bağırsağa bağlanan küçük bir mide kesesi oluşturmayı içeren yaygın bir kilo verme ameliyatıdır. Zamanla kese ve bağırsağa olan bağlantı noktası ("çıkış" olarak adlandırılır) genişleyebilir. Sonuç, kilo alımına yol açan daha büyük porsiyonlar yeme yeteneğidir.

Transoral Çıkış Küçültme olarak da bilinen endoskopik gastrik bypass revizyonu, keseyi ve çıkışı orijinal boyutlarına sıkıştıran aynı gün içinde kesisiz bir prosedürdür. Sonuç, tokluk hissi ve geri kazanılan kilo verme yeteneğidir. Prosedür cerrahi olmadığı için iyileşme kısadır ve çoğu hasta 2-3 gün içinde işine döner.

ENDOSKOPİK GASTRİK BYPASS REVİZYONU KİM İÇİN UYGUNDUR?

Endoskopik gastrik bypass revizyonu, iki yıldan uzun bir süre önce gastrik bypass geçiren, başlangıçta kilo vermeyi başarmış, ancak o zamandan beri kilo almış ve daha büyük porsiyonlar yiyebilen hastalar için en uygun yöntemdir. Motive olmuş ve yola geri dönmeye ve bu “ikinci şansı” baypasları ile kullanmaya hazır olan hastalar en çok fayda sağlayacaktır.

ENDOSKOPİK GASTRİK BYPASS REVİZYON PROSEDÜRÜ NASIL ÇALIŞIR?

Anestezi altında yapılan 15 dakikalık, ameliyatsız, kesisiz bir işlemdir. Doktorunuz, daha sonra ağızdan mideye geçirilen esnek bir endoskopa monte edilmiş bir cihaz olan endoskopik bir dikiş sistemi kullanmaktadır.Bu son teknoloji aleti kullanarak, mide keseniz ve çıkışınız sıkılaştırılacak ve orijinal boyutlarına veya daha küçük olacak şekilde geri yüklenecektir. Sonuç, orijinal poşetin kalıcı bir restorasyonudur.

ENDOSKOPİK GASTRİK BYPASS REVİZYON  İLE NE KADAR KİLO VERİLEBİLİR? 

Orijinal gastrik baypastan daha mütevazi olsa da, endoskopik bir revizyon hastaların önemli ölçüde kilo vermelerine ve aynı zamanda uzun vadede kilolarını korumalarına olanak tanır. Çalışmalar, bu prosedürden sonra kilo kaybının beş yıl veya daha uzun süre devam ettiğini, yani önceki kilo alımının tamamen durduğunu göstermektedir.

ENDOSKOPİK TÜP MİDE REVİZYONU 

Endoskopik tüp revizyonu, eski dolgunluk ve tokluk sağlamak için bir tüp mide ameliyatını sıkılaştıran, aynı gün içinde ayakta tedavi gören, cerrahi olmayan bir prosedürdür. Bu prosedür en çok cerrahi tüp mide ameliyatı olan ve o zamandan beri yeniden kilo almış ve daha büyük porsiyonlar yiyebilen hastalar için uygundur. Endoskopik bir manşon revizyonunda, 15 dakikalık kısa, ayakta tedavi prosedürüyle manşon tekrar küçültülür. Sonuç; hastalar tokluk hissine geri kavuşarak çok daha küçük porsiyonlarla tatmin olabilmekte ve yaşam tarzlarını yeniden düzene sokabilmektedir.

ENDOSKOPİK TÜP MİDE REVİZYONU KİMLER İÇİN UYGUNDUR?

Endoskopik tüp revizyonu, iki yıldan daha uzun bir süre önce tüp mide ameliyatı geçirmiş, başlangıçta kilo vermiş, ancak daha sonra yeniden kilo almış hastalar için en uygun yöntemdir. Bu prosedür, daha büyük porsiyonlar yiyebileceklerini hisseden ve artık diyetlerini yolunda tutmakta daha zorlanan kişiler için idealdir.

ENDOSKOPİK TÜP MİDE REVİZYONU NASIL ÇALIŞIR?

Endoskopik sleeve revizyonu aynı gün ayakta tedavi prosedürüdür. Doktorunuz, daha sonra ağızdan mideye geçirilen esnek bir endoskopa monte edilmiş bir cihaz olan endoskopik bir dikiş sistemi kullanmaktadır.Bu teknik ile doktorunuz herhangi bir kesi yapmadan midenizi içeriden küçültebilir. Tüm prosedür anestezi altında 15 dakika sürer ve genellikle başlangıçta başladığından daha kısa olan daha kısa ve daha sıkı bir mide ile sonuçlanır. Endoskopik tüp revizyonu, ameliyat olmadan kilo verme ameliyatının faydalarını isteyen hastalar için gelişmiş bir cerrahi olmayan prosedür olan Endoskopik tüp mideile yakından ilgilidir. Kesi olmadığı için çoğu hasta 2-3 gün içinde işine ve rutin aktivitelerine dönecektir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mehmet Çelikbilek Gastroenteroloji, İç Hastalıkları Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)