Endoskopik Tüp Mide

Yazar Mehmet Çelikbilek • 25 Temmuz 2023 • Yorumlar:

Endoskopik tüp mide, endoskopik sleeve gastroplasti (ESG), cerrahi olmayan sleeve, endosleeve veya akordeon prosedürü olarak da bilinen minimal invaziv kilo verme yöntemidir.

Endoskopi yöntemiyle, ameliyata gerek kalmadan endoskopik sütür cihazı (OverStitch, Apollo Endosurgery, USA) kullanarak midenizin boyutu küçültülür. Böylelikle daha hızlı doygunluk hissedersiniz ve daha az yiyerek kilo vermeniz amaçlanır. Bu prosedür, kilo problemi yaşıyorsanız, diyet ve egzersiz etkili olmadıysa bu işlemi yaptırabilirsiniz. Ayrıca mide küçültme veya by-pass ameliyatı önerilen ve ameliyat olmak istemeyen obezitesi olan hastalarda ameliyatsız bir seçenektir.

Endoskopik Tüp Mide Nedir?

  • Mide boyutu içerden dikişler kullanılarak kalıcı şekilde küçültülür. Mide boyutunun küçülmesiyle hastalar daha çabuk ve uzun süre doygunluk hissetmektedirler.

  • Endoskopik tüp mide işleminin öne çıkan özelliği ameliyatsız olmasıdır. Bu işlemde karında kesi uygulanmaz, dışardan görünen bir iz olmaz. İşlem genelde 60-120 dakika sürer. İşlemde kesi uygulanmaması ve işlemin endoskopi ile yapılmasından dolayı hastalar günlük yaşama hızlı dönerler. Hastalar 2. veya 3.günlerinde günlük yaşantılarına devam edebilmektedir.

  • Endoskopik tüp mide işlemi için FDA tarafından onaylanan ilk ve tek cihaz olan apollo endostich endoskopik sütür cihazı kullanılır. 

  • İşlem serçe parmağı kalınlığında endoskopa eklenen küçük bir sütür cihazı yardımıyla gerçekleştirilir. Konusunda eğitimli doktorunuz endoskop ile ağız yoluyla girip midenize ulaşır. Midenizin geniş bölgesinde dikişler atarak mideyi hacimsel olarak küçültür. Dikişler midenin tabanından yukarısına doğru U şeklinde desenle yerleştirilir. Her U tamamlandığında mide hacminin küçültülmesi için dikişler sıkılaştırılır. Mide hacmi küçültülerek hastaların daha az yemesi ve hızlı doyması sağlanır.  

Endoskopik Tüp Mide Kimler İçin Uygundur?

  • Endoskopik tüp mide, vücut kütle indeksi 30’un üzerinde olan ve diğer yöntemlerle kilo vermeyi sürdürmede başarılı olamayan kişilere uygulanabilir. Ameliyatsız tüp mide, obezite cerrahisi önerilen fakat ameliyat olmak istemeyen hastalar içinde uygun bir seçenektir.  

  • Ayrıca daha önce obezite nedenli tüp mide cerrahisi geçirmiş fakat tekrar kilo almaya başlayan hastalarda iyi bir seçenek olarak uygulanabilmektedir. 

  • Endoskopik tüp mide obeziteye sahip bireylerde kilo vermenin dışında aynı zamanda Tip 2 şeker hastalığı, hipertansiyon, uyku apnesi, yağlı karaciğer hastalığı, eklem ağrıları (osteoartrit) ve kalp hastalığı gibi kilo ile ilişkili hastalıkların oluşma riskini azaltır ve bu hastalıklarda tedavi seçeneği sunar. 

  • Hastalar endoskopik tüp mide yöntemiyle kilo vererek kullandıkları tansiyon ve şeker ilaçlarını bırakarak sağlıklı yaşamlarına kavuşabilmektedir. Hastalarda eklem ağrıları azalmakta ve hareket imkanı artmaktadır. Hastaların uyku sağlığı ve duygu durumları düzelmektedir.

  • Endoskopik tüp mide, büyük bir mide fıtığı veya peptik ülser hastalığı gibi aktif mide kanaması ile ilişkili bir durumu olan bireyler için uygun değildir. Bu durumlar işlem öncesinde yapılan kontrol endoskopisi ile tespit edilebilmektedir.

Endoskopik Tüp Mide ile Ne Kadar Kilo Verilebilir?

  • Ameliyattan sonraki bir yıl içinde fazla vücut ağırlığının ortalama %49 kaybıyla sonuçlanabilmektedir. Hastalar tüm vücut ağırlığının ortalama olarak %20’sini birinci yılın sonunda verebilmekte ve daha da önemlisi verilen kilolar uzun yıllar boyunca korunarak kalıcı kilo kaybı sağlanabilmektedir. Yaşam tarzı değişikliği ve sağlıklı yaşam işlemin uzun yıllar etkili olabilmesi için önemlidir. 

  • Tek başına diyet ve egzersizle karşılaştırıldığında 10 katı kadar daha fazla kilo verilebilmektedir.

  • Endoskopik tüp mide, laparoskopik tüp mide cerrahisi (LSG veya VSG) ve gastrik bypass cerrahisi (RYGB) ile karşılaştırılabilir sonuçlar vermektedir.

Endoskopik Tüp Mide ile İlişkili Riskler ve Yan Etkiler Nelerdir?

  • Amerikan gıda ve ilaç ajansı (FDA) tarafından onaylanmış bir işlemdir. Genel olarak Endoskopik Tüp Mide oldukça güvenli bir prosedürdür. İlgili riskler arasında genel anestezi altında olmak ve nadir olarak kanama (<%1) yer almaktadır. Gelişebilecek kanamalar işlem sırasında ve sonrasında kontrol altına alınmaktadır. 

  • İşlemden sonra boğazınızda hafif bir ağrı-rahatsızlık hissi yaşanabilir ve bu işlem boyunca endoskopun yemek borunuzun içine yerleştirilmesinden kaynaklanmaktadır. Mevcut tüm endoskopik işlemlerde de bu yan etki görülebilmektedir. İşlem sonrası mide bölgesinde geçici ağrı veya kramplar olabilmekte verilen ilaç ve desteklerle bu süreç yönetilebilmektedir. 

İşlemin Uygulanması ve Süreci Nasıl İşliyor?

  • İşlem uygulanmadan önce rutin üst endoskopik inceleme yapılarak mide sağlığı değerlendirilir. 

  • Hastaların genel kan değerleri bakılır. 

  • Hastaların işlem sonrası beslenme düzeninin sağlanması için diyetisyen görüşmesi planlanır.

  • İşlem genel anestezi altında uygulanır. İşlem genelde 1-2 saat kadar sürmektedir. İşlem sonrası 6 saat kadar takip edilip hasta taburcu edilir. 

  • İşlem sonrası hastalar 2-3 gün ağrı kesici ve bulantı engelleyici ilaçlar kullanır. Hastalarda mide ilacı  2 ay kadar devam edilmesi gerekir. 

İşlem Sonrası Beslenme Süreci Nasıl İşliyor?

  • İşlemden sonra, genellikle yaklaşık sekiz saat boyunca yemek yemeye ara vermelidir.  

  • Ardından en az iki hafta devam etmeniz gereken sıvı bir beslenme dönemine geçilerek, sonrasında dört hafta boyunca yarı katı gıdalara ve ardından sağlıklı bir beslenme programına geçiş yapılmaktadır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mehmet Çelikbilek Gastroenteroloji, İç Hastalıkları Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)