Epidural Kanama Nedir?

Yazar Semih KeskilBeyin Ve Sinir Cerrahı • 2 Ağustos 2021 • Yorumlar:

Epidural kanama beyin zarlarından en dıştaki olan dura mater ile kafatası kemiğinin arasına olan kanamadır. Genellikle trafik kazası, düşmeler, iş kazaları, kafaya alınan darbeler gibi travma sonucu gelişse de bazen kanama bozuklukları, damar hastalıkları, kan sulandırıcı kullanılmasına veya bir tümöre bağlı da gelişebilir. Genellikle dura mater üzerinde bulunan ve bu bölgenin beslenmesinden sorumlu olan meningea media arteri (atardamarı) ve dallarından kanar. Sıklıkla epidural kanamaya kafatası kırıkları eşlik eder. Burada bir parantez açarak bahsetmemiz gereken konu alzheimer hastaları yürüme güçlüğü ve hafıza problemleri yaşadığından kafalarını bir yere çarpma ihtimalleri fazlacadır. Yaşları ile olduğundan damar yapılarındaki yaşlanmaya bağlı olarak kanama daha kolay gelişir. Bu tip hastalara alzheimer tedavisi mutlaka uygulanmalıdır.

Epidural kanama gelişen bir hastada beyin cerrahı görüşü alınmalıdır. Genel tıbbi muayenenin ardından, beyin tomografisi çekilmeli, epidural kanama ve varsa kafatası kırıkları görülmelidir. Bu sonuçları en iyi beyin cerrahı değerlendirecek ve hastanın ameliyatına gerek olup olmadığına karar verecektir. Epidural kanama hayatı tehdit eden çok ciddi bir kanama şeklidir. Bir atardamar kanaması olduğundan takip edilse de kanama durmayabilir. Bu durum hastanın ölümüne veya sakat kalmasına neden olabilir. Bu hastalara mutlaka bir yoğun bakım yatağı ayarlanmalıdır.

Epidural kanama tedavisi genellikle ameliyattır. Bazen çok ufak boyutta olan kanamalar takip edilerek düzelebilmektedir. Bir beyin ameliyatı olduğundan riskleri de bulunmaktadır. Ameliyat şekli beyin tümörü ameliyatı ile benzerdir.  

    Genel olarak epidural kanamanın beyin bölgesine olan kanamadan bahsettik. Fakat omurilik zarı ve omurga kemiği arasına olan kanamada epidural kanamadır. Bu da yine travmalar ve tümörlere bağlı gelişir. Hatta bel fıtığı ameliyatı, boyun fıtığı ameliyatı sonrasında da nadiren gözlenebilir.  

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Semih Keskil Beyin Ve Sinir Cerrahisi, Anatomi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)