Ergenlerde Vücut Dismorfik Bozukluğu

Yazar Burcu Berberoğlu • 25 Temmuz 2023 • Yorumlar:

Özellikle vücut dismorfik bozukluğundan bahsederken hedef kitlemiz ergenler olsa da aslında bu bozukluk ön ergenlik ve ergenlik dönemlerinde başlamaktadır. Tedavi edilmediğinde her yaş döneminde gözlemlenmektedir.

Bireyin dış görünüşünde kendi oluşturduğu güzellik , yakışıklılık kavramlarında kalıplar oluşturarak kendinde birden çok kusurlar bulması ve bunlarla uğraşıp durması olarak tanımlayabiliriz. Ancak ergenlik bireyin kendi sınırlarını çizdiği , ben kimim? Sorusunun cevabını aradığı çevre onayını sıklıkla ihtiyaç duyduğu bir dönemdir. Bireyin dış görünüşüyle uğraşması ergenlik döneminde beklenen bir durum olmakla beraber aslında dışardan gözlemlendiğinde farkedilmeyecek , önemsenmeyecek detaylarla aşırı uğraşırken hayatı kaçırması olarak tanımlayabiliriz. Birey kendi dış görünüşüyle uğraşırken işlevselliğinde bozulmalar oluyor mu? Derslerine çalışmasında , sosyalleşmesinde , sorumluluklarını almasında problemler yaşıyor musunuz? Eğer cevabınız evet ise o zaman psikolojik destek almanız gerekiyor.

Ergenlik döneminde özellikle vücut dismorfik bozukluğu gençlerin sosyalleşmesine , kendi sınırlarını keşfetmelerine ciddi bozucu etkiler yaratmaktadır. Ergenlik döneminde ki genç kendi beden memnuniyetsizliğinden dolayı sosyalleşmeyi reddetmekte, kendini toplumdan, akranlarından ve ilişki kurmaktan soyutlamaktadır. Kendine güvenini kaybeden bedeniyle ciddi uğraş halinde olan kişi aslında hayatının bir çok alanında işlevselliğini kaybedebilir. Depresyona girebilir, sahip olduğu potansiyelini artık eskısi gibi gösteremez.

Genellikle de ergenlik döneminde ki gençlerde beden dismorfik bozukluğu sık görülmekle beraber hayat boyu psikolojik hasarlara sebep olmaktadır. Ergenlik dönemi özellikle beden algısıyla gençlerin en çok uğraştığı ve ben beğeniliyor muyum kaygısını yaşadıkları toplumsal onaya en çok ihtiyaç duyduğu dönemde gençlerin eğer iç görüleri düşükse beden algısı inançlarına tamamen inandığını görüyoruz. Kişi bedeniyle ilgili gerçeklikten çok uzak değerlendirmeler yapıyor ve bedeniyle ilişkisi bozuk anlamına geliyor. Tabi ki bu da beraberinde bir çok duygu durum değişikliğine ve davranış değişikliğine sebep olabilir. Genç sosyal izolasyon , işlevsellik kaybıyla beraber kendini var edebileceği alanlar aramaya başlayacaktır. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)