Psikoterapiye Ne Zaman İhtiyaç Duyduğumuzu Anlarız?

Yazar Burcu Berberoğlu • 7 Temmuz 2023 • Yorumlar:

Ne zaman psikoloğa gitmem gerektiğini anlarım. Psikoloğa gitmeli miyim? Gibi soruları kendinize soruyor olabilirsiniz ya da bu soruları soran kişileri etrafınızda görüyorsunuzdur. Psikoloji bilimi diğer alanlara göre daha geç keşfedilmiş ve insanların psikoloğa ihtiyaç duyması ve bunun normalleştirme süreci bile hala günümüzde devam etmektedir. Psikoloğa gittiği için kendisini acaba problem bende mi diye suçlayan insanlar görüyorum. Ancak psikoloğa gitmem bizim aslında farkındalığımızın diğerlerinden daha fazla olduğunu da göstermez mi? Çözüm aradığımızı aynı zamanda.

Çocuklarla çalışırken erken dönemde problemlere çözüm bulmak her zaman problemin kemikleşmesini engelleyecektir. İzleyeceğimiz yolu hızlandıracaktır. Çocuğunuzda acaba psikoloğa götürsem mi dediğiniz bir nokta varsa ihmal etmeden psrofesyonel bir desteğe başvurun. Çünkü bazen hafif gibi görünen durumların altında çok derin anlamlar olabiliyor.

Yetişkinlerin kendisi ve çevresi için terapiye gitmesi gerektiğini farkedeceği süreçlerden bahsetmek isterim.

  1. Hayatının işlevi bozulduysa ( aslında kolay olan görevleri , sorumlulukları yapmak sana çok zor geliyorsa , işini yapamayacak hale geldiysen.)

  2. Hiçbir şeyden eskisi gibi keyif almıyorsan (hobılerını bile yapmak içinden gelmiyor, yaşam enerjisini kendinde görmüyorsan)

  3. Geçmiş de yaşananları , söylenenleri tekrar tekrar düşünüyorsan

  4. Gelecek ile ilgili kaygı içindeysen içinde bir huzursuzluk varsa

  5. Fiziksel sebebler olmaksızın sürekli yorgun ve ağrılıhissediyorsan 

  6. İnsanlarla ilişkin bozulmuş ve diğerlerinden kendini soyutluyorsan 

  7. İştahın ya hiç yok ya da kontrolsüz yemeye başladıysan  , uykun da bozulmalar varsa

  8. Derin karamsar duygulardan , düşüncelerden çıkamıyorsan 

  9. Kayıplar , travmalar yaşadıysan 

Tüm hissettiğin bu duygu ve düşünceleri çalışmak için doğru zamanı bekleme çünkü hayat otobanda araba sürmek gibi sürekli akıyor… 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)