Ergenlikte Uyku

Yazar Beril BörekçiPsikolog • 9 Aralık 2019 • Yorumlar:

“Çocuğum gece yatmıyor, sabah kalkmıyor.”

Büyüme çağındaki çocuklar müzik dinlemek, mesajlaşmak, dizi izlemek uğruna gece geç saatte yatmaktan hoşlanırlar. Bu da erken kalkmakla hiç uyuşmayan bir durumdur. Ergenlikle beraber, ebeveynlerinin sözünü dinleyerek itiraz etmeden yatağa gitme yaşları artık sona ermiştir. Yatacakları saati kendileri belirleme yaşındadırlar ve ebeveynler çocuklarının bu özgürlüğünü kabul etmek zorundadır.

“13-14 yaşlarından itibaren çocukları odalarına çekildiklerinde rahat bırakın. Işığın söndüğünden emin olmak ve onlara iyi geceler dilemek için yaklaşık 1 saat tanıyın. Bu genç yaşların avantajı uykunun hala esnek olmasıdır. Bu sayede bir haftasonunda tüm uyku eksikliğini giderebilirler, tabi sınırları aşmamak ve uyku ihtiyaçlarının bilincinde olmak koşuluyla.”

Uyku konusu kişiden kişiye göre değişir. Kimi altı saatlik gece uykusundan dinç kalkarken, kimi dokuz saat uyusa da yetmez. Bu ihtiyacın ölçüsüne karar vermek ebeveynlerin değil,çocuğun işidir. 

 

Ergenlik çağındaki bazı çocuklar uykuya dalmakta zorlanır. Bu da onların uyanmakta neden zorlandığını açıklar. Eğer sizinde çocuğunuz böyleyse, ışıkları söndürmeden yarım saat önce uykusunu kaçıracak olan matemetik ödevi, yüksek tempolu müzik ya da video oyunu gibi aktiviteleri sonlandırmasını önerebilirsiniz. Bunları yapmasındansa uykuya dalmasını kolaylaştıracak bir kitap okumasını, dinlendirici bir müzik dinlemesini veya yatıştıracak hayaller kurmasını önerebilirsiniz. 

 

“Yatma saati aynı zamanda bizim kendimizle baş başa kaldığımız, tüm günün stresinin ortaya çıktığı saatlerdir. Oyüzden bu saatlerde kendimizi rahatlatacak aktiviteler yapmakta fayda var.” Uykuya geçiş tüm günün sonunda ancak birşeyler düşünmeyi bırakabilip rahatladığımız noktada gerçekleşebilir. Bu sebeple uykuya geçmeden önce yapılan aktiviteler oldukça önemlidir. Uyku ritüelleri de diyebileceğimiz uyumadan önce yapılacaklar sıralanıp her akşam uygulandığı takdirde bedenimizi uykuya hazırlayan bir sürece geçiş yaptığımızı hatırlatır. 


 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)