Ergoterapi Müdahaleleri

Yazar Kadriye Yağmurcu Topaloğlu • 10 Mart 2021 • Yorumlar:

Sevgili Ebeveynler,

Tatilleri sorunsuz geçirmek ve değişen durumlar karşısında hayatta kalabilmek için duyusal süreç bilimini nasıl kullanabileceğimizden bahsetmek istiyorum.

Tatiller bazen zorlu geçer çünkü streslidir, gelişimsel bozulmalara davetiye çıkarabilir ve hatta gelişimsel gecikmelerin şiddetlenmesine yol açabilir. Alışkanlıklarımızı, rollerimizi, rutinlerimizi ve ritüellerimizi tekrar göz önünde bulundurmamız için stratejiler oluşturarak, stresin üstesinden gelebileceğimizi düşünüyorum.

Tatil stresi, aileler için rahatsız edici davranışları şiddetlendirebilir. Çocuklarımız ne kadar içsel deneyim yaşarsa, sakin ve huzurlu hissetmek için dış yapıya ve organizasyona o kadar güvenirler.

Az önce bahsettiğim gibi tatiller streslidir, çünkü değişim gerektirir. Rutini bozar ve değişen ortama yeni tepkiler talep ederler. Rutinimiz dışında ve yeni olduğundan da stres faktörü oluşturur. Burada açıklamak istediğim, tatil dönemlerinde (hafta sonu evde vakit geçirmek de olabilir) bağlamların değiştiği. (Ev içi çiçekler, kırılabilen tabaklar, farklı kokular, rutin dışı yemekler ve sunum, …)

Bazı çocuklar için, özellikle duyusal motor sistemdeki gecikmeler nedeniyle içsel yönden organize olabilmek için mücadele ederler. Bu durum ailenin tatil deneyiminin tadını çıkarma girişimini olumsuz yönde etkileyebilir.

Yabancı bir ortama girdiğinizde nasıl hissettiğinizi bir düşünün. Birçok yabancı ses, koku ve manzara vardır. Bu durum çocuğunuzu aşırı uyarabilir, içsel denge durumunu bozabilir ve yıkıcı davranışlar sergilemesine ortam hazırlayabilir. Böylelikle aşırı uyarılma hissini deneyimleyebilirler. Bir tatil yaklaşırken çocuğunuzun rutinde beklenen değişikliklere yavaş yavaş dahil edilmesi ve rutinleri değişikliğe kademeli olarak hazırlamak güzel bir strateji olabilir. 

 

Tatil kalitesini arttırmak için,

 

- Tatilin gerçekten ne anlam ifade ettiğini düşünün. Size gerekli olmayan herhangi bir geleneği bırakabilirsiniz. 

- Büyük görevleri küçük hale getirebilirsiniz. Küçük görevler hem sizin için hem de çocuğunuz için daha az yorucudur.

- Çocuğunuzla bir oyunun parçası olmak, bir proje üzerinde çalışmak, bir kitabın tadını çıkarmak stresi azaltmaya ve çocuğun güvenlik duygusunu arttırmaya yardımcı olabilir. 

- Unutmayın, ebeveynler stresli olduğunda çocukların da stres seviyeleri artar. Ebeveynler için kaliteli yalnız zaman da fazlasıyla önemlidir.

- Hayal güçlerini kullanmalarını teşvik edin.

- Çocuğunuza sınırları ve sınırsızlığı öğretin.

- Para ve zaman ritüelini ayarlayın.

- Geleneklerinizin anlamlarına odaklanın(birliktelik, aile zamanı).

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)