Erkeğin Tedavisi

Eğer değerlendirmeleriniz esnasında bir problem saptarsanız, doktorunuz bunun tedavisindeki en etkili yöntem için sizinle konuşacaktır. Erkek kısırlığına neden olan faktörler ilaçlar, hormonlar ve cerrahi ile tedavi edilebilir.

Sperm üretiminin düzeltilmesi

Gebe kalmak için en iyi şans, vücudunuzun sağlıklı bir üreme yollarına sahip olması, yeterli sayıda kaliteli sperm olması ve doğru miktarda hormon seviyeleri ile mümkündür. Bu faktörler değişik tip tedaviler ile iyileştirilebilir.

Enfeksiyonların tedavisi

Üreme yollarının herhangi bir yerinde ( örn: prostat, epididimis veya uretra) enfeksiyon varsa, kısırlık problemleri gözükebilir. Bu enfeksiyonlar sıklıkla antibiyotiklerle düzeltilebilir.

Sperm konsantrasyonunun iyileştirilmesi

Sperm yıkama, hastanede yapılabilen bir işlemdir, spermleri seminal sıvılardan ayırır. Böylelikle spermler konsantre olurlar, sonrasında kadının aşılanmasında kullanılırlar.

Sperm antikorlarının tedavisi

Bazı erkekler kendi spermlerine saldıran antikorlar üretirler, bunlarda döllenmenin düşmesine neden olur. IVF (vücut dışında döllenme) bu problemin çözümündeki seçenektir. Bazı kısıtlı sayıdaki hastada, ilaçlar ve sperm yıkama çözüm amaçlı kullanılabilir.

 

Hormon problemlerinin çözümü

Hormon tedavisi hormon seviyelerini arttırabilir, bu da sperm üretimini arttırabilir. Tedavi sıklıkla en az üç ay boyunca alınan ilaç tedavisinden oluşur. Tedaviye genellikle gebelik oluşunca son verilir.

 

Diğer problemlerin çözümü

Kısırlık problemleri varikosel, kanalların tıkanıklığı veya boşalma ile ilgili sorunlarla ilgili olabilir. Bunlar genellikle cerrahi veya cerrahi olmayan yollarla tedavi edilebilir. Eğer bir erkek, vasektomi olmayı seçerse, çoğunlukla işlem başarılı olur ancak, bu üremenin düzeleceği anlamına gelmez.

 

Varikosellerin tedavisi

Ne zaman skrotumdaki genişlemiş venler ısı üretimini arttırarak sperm üretimini etkilediğinde, cerrahi ile venler kapatılabilir. Diğer teknikler, balon uygulaması, genişlemiş damarlarda kan akımını engellemek için kullanılabilir. Daha derindeki damarlar kan taşınımını gerçekleştirirler.

 

Vasektominin geri çevrilmesi

Vasektomi: Çocuk sahibi olmayı engellemek için erkek tüplerinin kapatılması işlemidir. Vasektominin geri döndürülmesi için yapılan ameliyata (vasovasostomi) denir. Vas deferenslerin uçlarının tekrar bağlanması ile spermlerin testisten penise geçişine izin verilir. Vasektomi ile geri döndürme ameliyatı arasındaki süre ne kadar azsa, daha başarılı sonuçlar elde edilir. Uzun süre beklemek antikor üretimine neden olur veya basınç ve yara dokusu oluşumu nedeniyle epididimis zara görebilir.

 

Kanal tıkanıklıklarının temizlenmesi

Tıkanıklıklar spermin erkek üreme sisteminde taşınmasını önleyebilir. Spermlerin geçişi şişlikler, yara dokusu veya infeksiyonlar nedeniyle engellenebilir. Mikro-cerrahi teknikler kullanılarak bu tıkanıklıklar engellenebilir.

 

Boşalma problemlerinin çözümü

Bazı erkeklerde, spermler boşalma esnasında penise doğru gitmektense idrar torbasına boşalır. Belli ilaçlar, cerrahiler veya sinir hasarı bu duruma neden olabilir. Eğer problem çözülemezse, spermler idrar yolu ile elde edilir ve aşılamada kullanılır.

 

 
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Cihangir Çakıcı Kadın Hastalıkları Ve Doğum Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)