Erkek Kısırlığının Tedavisi

Çocukları olmayan çiftlerin yaklaşık % 20’sinde tek başına, %30-40’ında kadına ait problemlerle birlikte olmak üzere % 50-60’ında problem erkekten kaynaklanmaktadır.

Erkeklerde Kısırlık Belirtileri Nelerdir?

Kısırlığa sebep olabilecek belirli bir hastalık yoksa genelde erkeklerde kısırlık belirti vermemektedir. Kısırlık belirtileri aslında erkeğin doğal yoldan baba olamamasıdır. Kısırlık tanımı 1 yıl (kadının yaşına göre 6 ay ile 1 yıl arasında değişebilir) süre ile herhangi bir korunma yöntemi uygulanmadan ve düzenli cinsel ilişkide bulunulmasına rağmen çiftin hamilelik elde edememesi durumudur.

Erkek Kısırlığı Sebepleri Nedir?

Spermin Sayı Ve Kalitesini Etkileyen Üretim Bozuklukları

  1. Genetik bozukluklar
  2. Hormonal bozukluklar
  3. Enfeksiyon ( kabakulak orşiti vb.)
  4. Çevresel problemler (radyoterapi/kemoterapi, sigara, içki, uyuşturucu vb.)
  5. Varikosel

Spermi Dışarıya Taşıyan Kanallardaki Tıkanıklıklar

  1. Epididim / vas deferens tıkanıklıkları
  2. Ejekulasyon (spermin penisten dışarı atılması) problemleri

Diğer Nedenler

  1. İnmemiş testis
  2. Omurilik yaralanmaları
  3. Sistemik hastalıklar

Erkeklerde Kısırlık Tanısı Nasıl Konulur?

Erkeğin araştırılmasında en temel laboratuar yöntemi semen analizidir. Ucuz ve kolay olan bu test kısırlık nedeni ile başvuran tüm hastalara yapılır. Kadının veya erkeğin daha önce çocuk sahibi olması araştırmaya sperm analizi ile başlanması gerekliliğini değiştirmez. Sperm analizi normal bulunursa kadınla ilgili tetkiklere hemen başlanır.

Sperm Testi Nedir, Nasıl Değerlendirilir?

Erkeğin spermi hakkında doğru karar verebilmek için 2-8 haftalık aralar ile en az 2 sperm testi yapılmalıdır. 3 ile 5 günlük cinsel perhiz sonrasında mastürbasyon ile sperm örneği alınıp laboratuarda incelenir. Sperm analizinde spermlerin sayısı, hareketliliği ve şekilleri değerlendirilir. Dünya Sağlık Örgütünün 2010 yılında sperm testi için belirlediği kriterlere göre sperm testinin normal kabul edilmesinin alt sınırları: hacim 1.5 ml, tüm örnekte sperm sayısı 39 milyon,  ml’de sperm sayısı 15 milyon, toplam hareketli sperm oranı %40, ileri hareketli sperm oranı %32, Kruger ‘e göre normal morfoloji %4.  Sperm analizinin bu konuda uzmanlaşmış klinikler veya laboratuarlarda yapılması gerekir.

Erkek Kısırlığının Tedavisi Mümkün mü?

Sperm analizi sonucunda semen içerisinde hiç sperm bulunmayabilir (azospermi), veya sperm sayısında azalma (oligospermi), hareketliliğinde azalma (astenozoospermi) veya şekil bozukluğu (teratozoospermi) veya bu son üç durumun çeşitli şekillerde kombinasyonları görülebilir. Tedavi semen analizindeki bozukluğun nedenine ve derecesine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.  Erkekteki bu problemlerin nedeni % 30-40 olguda açıklanamaz.  

Varikosel erkeklerde sıklıkla gözlenen, testis toplar damarlarındaki genişleme ile seyreden bir tablodur. Bu hastalarda sperm sayısı ve hareketliliğinde azalma, sperm şekil bozuklukları görülebilir. Varikosel hastalığı cerrahi olarak tedavi edilebilmektedir. Varikoseli olan erkeklerde anormal genişlemiş damarlar bağlanarak tedavi edilir. Bazı çalışmalarda faydası olmadığı gösterilmekle birlikte belirgin bir düzelme sağlayabilir. Hormonal bozukluklar varsa ilaç tedavileri ile sperm yapımı uyarılır.  Spermi dışarı taşıyan kanallarda tıkanıklık varsa cerrahi olarak açılabilir.  

Aşılama Yöntemi  

Aşılama yöntemi yıkama sonrası sperm sayısı 5 milyon üzerinde olan çiftlere uygulanır. Yumurtlamanın olduğu zamanda sperm laboratuarda yıkanarak hazırlanır, hareketli spermler az miktarda sıvının içinde yoğunlaştırılır ve rahim içine doğrudan yerleştirilir. Yumurta sayısının artırılması ve yumurtlama zamanında aşılama yapılabilmesi için genellikle kadına ilaç tedavisi uygulanır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Nilgün Turhan Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite, Perinatoloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)