Erkekler İçin Yüz Gençleştirme

Yazar Ozan Bitik • 14 Ocak 2019 • Yorumlar:

1.Erkek estetiği, kadın estetiğinden farklıdır.
Estetik cerrahinin en önemli varoluş amaçlarından birisi insanlardaki karşı cinse karşı çekici bir dış görünüme sahip olma arzusudur. “Ben estetik ameliyatları kendim için yaptırıyorum” diyebilirsiniz, buna itirazım yok ancak bilinç üstü veya bilinç altında güzelleşme arzusunu “çekicilik” isteğinden ayırt edebilmek mümkün değil. Kadınlarda güzellik çoğu zaman çekicilik ile eşittir, güzel kadınlar çoğu zaman hem kendi cinsleri hem de karşı cins tarafından çekici bulunurlar. Erkeklerde is durum tam olarak böyle değil. Erkeklerin çekiciliği yüzün “güzel” olması şartına bağımlı değil. Pek çok “ikonik” erkek yüzüne baktığınızda o yüzde güzel olmayan, hatta belirgin olarak kusurlu bazı özellikleri saptayabilmek mümkündür. Abartılı çeneler, abartılı iskelet hatları, aşırı düşük kaşlar, çok kısa veya çok geniş alın mesafesi, yara izleri, kusurlu burunlar, kaba sakal, darmadağın saçlar ve diğerleri.. Erkek çekiciliğinin en önemli unsularından bazıları işte yüzdeki bu “erkeksi” karakteri vurgulayan özelliklerdir. Kemerli, büyük veya uzun bir burnu “güzel” bulmayabilirsiniz ama örneğin Tom Cruise veya Kenan İmirzalıoğlu gibi tescilli yakışıklıların burunlarını daha güzelleştirmek adamlardaki tüm karizmayı saniyeler içinde sıfırlamaya yeter de artar. 


2. Yüzü “feminize etmeme” prensibi
Erkek hastalardaki yüz gençleştirme ameliyatlarının farklı hedef ve prensipleri vardır ancak onların içinde açık ara en başta geleni erkek hastanın yüzünde maskülen karakteri ne pahasına olursa olsun koruma ve kadınsılığı çağrıştıran hiçbir değişimin yapılmaması yani “feminize etmeme” prensibidir. Yapılan iş eksik olabilir, etkisiz olabilir, çok da bir değişim görmüyorum denilebilir ama asla ve asla kadınsı bir ifade oluşturmamalıdır. Takip eden maddeleri bu prensip doğrultusunda değerlendirmekte fayda var. 


3. Yaşlanma süreci bazı erkeklere iyi gelir
Yaşlanma sürecinde bazı erkekler daha “çekici” bireyler haline dönüşürler. Yüzün açılanması, ifade kazanması, yüzde meydana gelen sert ve gölgeli konturlar, bakışlardaki derinleşme, mimik kırışıklıklarının getirdiği olgun/tecbrübeli ifade, kır saç/sakal bazı yüzlere yakıştırılır. Bu yazıyı okuyan kadınlar neden bahsettiğimi şıp diye anlayacaktır. Erkek hastaların planlama sürecinde kendilerine yakışan bu özellikleri belirlemek ve bu özellikleri muhafaza etme konusunda onları yönlendirmek çok çok önemlidir. 


4. Erkek adamın kaşı düşük olur
Bütün yakışıklı erkek figürlerin kaşları istisnasız olarak düşüktür. Nokta. Erkeklerde bu sebepten ötürü kaş kaldırma ameliyatları çok çok sınırlı endikasyonlarda ve yapılacaksa da çok muhafazakar ölçülerde yapılmalıdır. Kadın hastalarda alın germe/ kaş kaldırma ameliyatları yüz gençleştirme sık yapılırken, erkeklerde durum tam tersidir. Erkek hastalarda üst göz kapağında oluşan deri yığılmasının da en önemli sebeplerinden birisi zaten düşük olan kaşların daha da düşmesiyle normalde kaşın altında yer alan derinin sarkarak üst göz kapağındaymış gibi görünmesidir. Erkek hastalarda üst göz kapağındaki deri alındığında kirpik ile kaş arasındaki mesafe kısalacağından dolayı kaş biraz daha düşecek ve göz kapağının üzerindeki deri yığılması kısa sürede nüks edecektir. Erkeklerde tipik olarak üst göz kapağı ameliyatları üst göz kapağını “beklentilerin altında” bir seviyede açar/temizler. Bunun sebebi daha açık ve net bir göz kapağı kıvrımı elde etmek için kaşı kaldırmamız gerekirken “kadınsılaştırmama prensibinden” ötürü kaşı kaldırmaktan çekiniyor olmamızdır. Kaşların erkek yaşlanmasındaki yerini ve kaşlar konusundaki sınırlamaları anlamak erkek adaylar için çok çok önemlidir. 


5. Elma yanakta değil tabakta güzel
Erkek hastalara dolgun yanakları ve yumuşak yanak konturlarını ben hiçbir zaman yakıştıramadım. Özellikle de 40 yaşının ötesindeki bir erkek yüzünün dolgun, yüksek, “elma” yanaklı olması bence estetik bir kusur. Bu sebeple bu bölgedeki dolgunluğu arttırmaya yönelik orta yüz germe / orta yüze yağ enjeksiyonu/ yanak dolgusu ameliyatlarını hiçbir hastama tavsiye etmiyorum. Erkek hastalarda göz altı yanak geçişinin gerçekten çok belirgin olduğu durumlarda daha iyi bir görünüm elde etmek amacıyla kemik üzerine koyulan ve yüze daha kemikli bir görünüm veren protezler tercih edilebilir. Yine gözaltı yanak geçişini kamufle etmek amacıyla bu bölgeye sınırlı yağ doku transferleri bir seçenek olabiliyor ama hedef hiçbir zaman yanakları özellikle de elmacık kemiklerinin üzerini dolgunlaştırmak olmamalı. 


6. Alt yüz ve Boyun bölgesi öncelikli hedef
Yaşlanma sürecinde erkek yüzünde en önemli değişimler yüzün alt yarısında ve boyunda meydana gelir.Bu ameliyatın en önemli etkisi daha net ve keskin bir çene hattı ve boyun konturu elde etmemize imkan sağlaması. Erkeklerde alt yüz ve boyundaki sarkma erkek yüzünü enerjisiz, yorgun gösteriyor. Hastaları da genellikle en çok rahatsız eden şey bu dinamizm kaybı algısı. Alt yüz ve boyun germe ameliyatı kulan önünden başlayan ve kulak arkasında saç çizgisi boyunca devam eden bir kesi gerektiriyor. Ameliyatın erkekler açısından en önemli handikapı işte bu kesi izi. Boyuna müdahale edilen hastalarda ek olarak çene altında da 3-4 cm’lik bir kesi yapmak gerekebiliyor. Bu kesiden boyun orta hattındaki sorunlara çok etkin bir biçimde müdahale edebildiğimiz gibi çene ucundaki kemik yapıya da erişebilir. Özellikle çene kemiği geride veya az gelişmiş olan erkekler alt yüz ve boyun yaşlanmasından çok daha erken yaşlarde etkileniyorlar. Bu sebeple planlama aşamasında çene ucunun kemik desteğini gözden geçirmek iyi bir sonuçla ortalama bir sonuç arasındaki farkın belirleyicisi olabiliyor. 


7. Ameliyat sonrası Kamuflaj Süreci
Yüz germe ameliyatının izlerini kamufle etmeye hazır olmayan bir bireyin bu ameliyatı olabilmesi mümkün değil. Kadınlar şanslı, çünkü saçlarını açtıklarında kulak çevresi kamufle oluyor, başörtüsü varsa zaten her şey çok rahat. İyileşmenin henüz erken dönemlerinde bile kamufle edici makyaj kullanabiliyorlar. Bunlara ek olarak saç bantları, şapkalar gibi aksesuarlarla da izler erken iyileşme döneminde kamufle edilebiliyor. Bu kamuflaj avantajı kadın hastaların nerdeyse 10-14 gün gibi kısa sürelerde bile işe ve sosyal hayata dönmesine imkan veriyor. Erkeklerde ise durum biraz daha karışık. Kulak önündeki izi çoğu hastam sakallarını uzatarak kamufle edebiliyorlar. Ameliyat sonrasında yine kulak arkası ve favori bölgesini kamufle edebilmek için çok kısa saç modellerini tercih etmemelisiniz. Sakallar yaklaşık 3 ay sonra izlerin silikleşmesiyle kesilebilir. Bu aşamada çevreden de “sakallar gidince bir gençleştin” gibi tepkiler geliyor ve yüzde algılanan değişim ameliyattan ziyade sakalın kesilmesine atfediliyor. Sakal uzatmak sizin için bir seçenek değilse o zaman kozmetik kapatıcı krem/fondöten kullanabilirsiniz. 


8. Sakal hattının yeniden oluşturulması
Erkek yüzünde sakallı deri ile kulak arasında 1-1.5cm ‘lik sakalsız bir şerit vardır. Yüz germe ameliyatında bu şerit bozulur ve sakallı deri kulağa anormal biçimde yaklaşır. Ameliyatın 3. Ayı gibi bu bölgeye lazer epilasyon uygulanarak bu sakalsız şeritin yeniden yapılandırılması gerekebilir. 



9. Alt göz kapağına çok dikkat
Alt göz kapağı ameliyatı yüz estetiğinde komplikasyon oranı en yüksek ameliyatlardan birisidir. Kısaca ameliyattan sonra alt göz kapağı aşağıya çekebilir ve dışarıya dönebilir. Rezalet bir durumdur. Hastalar aylarca insan içine çıkamaz. Plastik cerrahi bilimsel literatürü bu ameliyatın komplikasyonlarının nasıl engellenebileceğini uzun yıllar boyunca araştırmış ve makul çözüm yolları geliştirmiştir. Kadın hastalarda rutin olarak alt göz kapağının dış kenarını kemiğe tespit ederek sıkılaştırıyoruz. Bu işleme lateral kantopeksi deniyor. Lateral kantopeksi gözde çekik bir görünüm oluşturuyor. Çekik görünüm 6-12 hafta devam ediyor. Hafif çekiklik kadın hastalarda çok da problem olmuyor. Badem gözlü oldum diye sevinç kaynağı bile olabiliyor. Erkeklerde ise bu kadar uzun süren, bu tarz bir çekiklik tolere edilmesi çok zor bir fiziksel emare. Alt göz kapağı komplikasyonlarını engellemek için uygulanan bir diğer yaklaşım orta yüz bölgesini yukarı alarak yanak dokusu ile alt göz kapağını aşağıdan desteklemek. Bu işlem de erkek hastalarda dolgu yanak görünümüne yol açtığı için tolere edilmesi çok zor. Bu sınırlamalardan ötürü erkek hastalarda deri fazlasını ortadan kaldırmayı hedefleyen klasik alt blefaroplasti özellikle de 50’li yaşlardan sonra çok riskli. Erkek hastalarda özellikle göz çevresi estetiğinde minimal değişimlere razı olup güvenli tarafta kalmak mantıklı olan yaklaşım. 


10. Beyler yalnız değilsiniz.
Yüz gençleştirme amacıyla bana başvuran hastaların hepsinde “normların dışına mı çıkıyorum acaba” tedirginliğini hissedilebilir. Bu sebeple erkek hastaları kendileriyle aynı yoldan geçmiş diğer hastalarla buluşturmak daha bir önemli.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ozan Bitik Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)